Langoše pečené v troubě

Vůně smaženého stánkového jídla bývá neodolatelná. Nicméně krmit děti prázdnými kaloriemi, ze kterých kape olej, nechcete. Vyzkoušejte proto mini langoše pečené v troubě, jde o jednoduchou rychlou večeři, kterou děti milují.

Potřebujete pouze 250 g bílého jogurtu, 300 g hladké mouky (může být i špaldová), špetku soli a 2 lžičky prášku do pečiva. Vše smícháte v hladké těsto, které necháte 30 minut odpočinout v lednici. Po jeho vyválení tvarujte langoše a pečte je cca 10 minut na 180 stupňů. Následně je potřete kečupem nebo zakysanou smetanou a posypte strouhaným sýrem.

TIP: Pomozte si skleničkou, kterou z vyváleného těsta vykrajujte kolečka. Získáte tak malé langoše, akorát do dětských ručiček.

Vydatná rajčatová polévka s pohankou

Cibule, mouka a rajčatový protlak? Takhle se pořádná rajská polévka nedělá. Aby malé strávníky (a vás) polévka nezaplácla, ale příjemně zasytila, připravte ji na zpěněné cibulce z čerstvých rajčat, nebo loupaných rajčat z plechovky a přidejte mrkev, která polévku osladí. 

Do zeleninového základu přihoďte trochu petržele, celeru nakrájeného na kostky a rozdrcený stroužek česneku, zalijte vodou nebo vývarem. Po asi 30 minutách vaření vše rozmixujte ponorným mixérem. Zelenina nejenže polévku výborně ochutí, ale také perfektně zahustí. Vedle v kastrůlku podle návodu na obalu uvařte pohankové kroupy, bude stačit pouze necelá hrstka, a scezené je vmíchejte do hotové polévky.

TIP: Honí vás čas opravdu hodně, nebo se vám prostě jen nechce vařit? Vyzkoušejte hotovkovou alternativu! Tomatová polévka v sáčku obsahuje 0 % mouky, zato však pořádnou nálož zeleniny. Rychlá večeře s pečivem jako přílohou je na světě do tří minut.

Prozkoumejte nabídku dalších hotových polévek, se kterými se blýsknete u večeře i nedělního oběda. 

Boloňské špagety

Boloňské špagety jsou klasika, kterou milují velcí i malí. Specifická chuť spaghetti bolognese je dána nejen řapíkatým celerem, ale také vínem. Toho se nemusíte kvůli dětem obávat, alkohol se vyvaří.

K osmahnuté cibulce přidejte nastrouhanou malou mrkev, prolisovaný česnek a nakrájený řapíkatý celer. Po pár minutách opékání do zeleniny vmíchejte mleté hovězí maso (500 g). Ve chvíli, kdy se zatáhne, přidejte 400 g konzervovaných rajčat a 1,5 dcl červeného vína, pepř, sůl a oregano. Zakryjte pokličkou a nechte probublávat alespoň 35 minut. Poté v hrnci smíchejte s uvařenými těstovinami.

TIP: Ušetřete si čas s přípravou a vsaďte na boloňskou směs od Hotovek. V posledních minutách vaření špaget stihnete ohřát hotovou omáčku a připravit tak skutečně rychlou večeři pro rodinu.

Domácí rybí prsty z trouby

Také si pamatujete rybí prsty ze svého dětství a klepete si teď na čelo, jaké prefabrikáty jste to zbožňovali? Dopřejte svým dětem zdravější a chutnější alternativu

Rozdělte kostky filé z tresky nebo lososa na několik „prstů“, dobře se vám bude pracovat s lehce rozmraženými filety. Každý osolte a postupně obalte v mouce, vajíčku a strouhance. Obalené rybí prsty pak rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C pár minut z obou stran. Nezapomeňte je potírat rozpuštěným máslem.

TIP: Namísto obyčejné strouhanky použijte jemné ovesné vločky nebo kukuřičnou strouhanku. Dodají na křupavosti a povýší trojobal o level výše.

Mrkvová pomazánka s tvarohem

Posledním tipem je pomazánka tak trochu ve stylu „co dům dal“. Mrkev, cibule a tvaroh, případně žervé nejspíše patří do vašich železných zásob. Přečtěte si, jaké další potraviny se vyplatí mít vždy doma.

Dvě nastrouhané mrkve smíchejte s najemno nakrájenou polovinou cibule. Pokud máte jarní cibulku, tím líp, použijte ji celou včetně zelené natě. Zapracujte 250 g tvarohu nebo dvě vaničky žervé, lehce osolte. Na závěr zakápněte citronovou šťávou, případně přidejte pepř. 
Pomazánka na večeři i na snídani
V několika málo minutách vykouzlíte levnou rychlou večeři. A když trocha pomazánky zbyde, zapráší se po ní ráno, dobře totiž chutná s čerstvým chlebem či bagetkou na snídani.

TIP: Mrkev si skvěle rozumí s jablkem, přimíchejte do pomazánky i nastrouhané jablíčko, děti ocení jeho sladkokyselou chuť. Mají malí strávníci chuť jen na lehkou rychlou večeři? Pomazánku rozdělte do mističek a servírujte ji se zeleninovými „hranolky“ – nechte děti, aby si ji nabíraly podélně nakrájenou okurkou.

Rychlá jídla pro děti i dospělé

Uvařit jídlo rychle neznamená odbýt přípravu. Základem naopak bývají kvalitní a čerstvé suroviny, jedině ty nesou tu pravou chuť. Právě z takových surovin připravujeme jídla v sáčku, která šetří čas a na nichž si pochutná celá rodina. Přečtěte si o dalších výhodách Hotovek.

Vyzkoušet hotová jídla