Bezkonkurenční české klasiky

25. 09. 2018

Ať už nám říkají knedlíkový nebo omáčkový národ, česká kuchyně dokáže nabídnout mnohem více. Ale za své vyhlášené klasiky se rozhodně stydět nemusíme. Obecně je v české kuchyni zastoupeno hodně masa, dále připravujeme knedlíky a brambory na více způsobů a také se nebojíme pořádné polévky, jako je například vývar. A co patří mezi pokrmy, které by měl každý cizinec ochutnat a proč? To vám právě odtajníme.


Svíčková na smetaně

Česká tradiční kuchyně je založena na surovinách, které se u nás hojně vyskytují, a to například česnek, petržel, celer, mrkev, maso, luštěniny, obilniny a další. Svíčková, i když ne v pravém slova smyslu omáčka, je zmíněna ve slavné knize Domácí kuchařka z roku 1826 od autorky Magdalény Dobromily Rettigové. Název však není vysvětlen.
Jedná se hovězí pečeni ze svíčkové podávanou se speciální omáčkou ze smetany s kořenovou zeleninou.  Obvykle se podává s knedlíkem, a to buď houskovým, karlovarským, nebo špekovým. V původním receptu od M.D. Rettigové chyběla jak smetana, tak kořenová zelenina. Svíčková na smetaně se dá připravit i jako tzv. falešná svíčková, avšak to má k té pravé daleko. Chuť je výjimečná.

Vepřo-knedlo-zelo

Název knedlo vepřo zelo je obecné (lidové) pojmenování pro oblíbený český pokrm, který se skládá z vepřové pečeně, knedlíku a dušeného zelí. V každém kraji a domácnosti se však příprava může lehce lišit. Záleží jen na vás, jestli si zvolíte dietní, či tučnou přípravu masa. Nebo zda vepřové nahradíte kachnou, či husou. Stejné to je s přílohou – houskové knedlíky se dají vyměnit za brambory. S čím ale musíme u každé omáčky nebo právě u zelí počítat je, že pokrmy jsou pro žaludek trošku zátěž. Nejedná se o žádné lehké těstovinky, ale pořádnou dávku masa a přílohy.
Avšak na to, zda má vepřo knedlo zelo původ v České republice, nemáme důkazy.

Česká kuchyně

Španělský ptáček

Jméno si masové závitky získaly asi tím, že je připravovali španělští kuchaři. Španělé pravděpodobně ani neví, že nějaké ptáčky mají. Poprvé o španělských ptáčcích ve své kuchařce píše premonstrát Jiří Evermod Košetický kolem 17. století. Avšak zmínka o tomto pokrmu padla i v kuchařce od již zmiňované M.D. Rettigové. Ta to pojmenovala jako vepřovou sekaninu zabalenou v zelném listu.
Klasický španělský ptáček se připravuje z hovězího masa, vejce, kyselé okurky, cibule, párku nebo slaniny. Servíruje se nejčastěji s rýží.

A aby to byl český pokrm se vším všudy, dopřejeme si k němu poctivé pivo! Nejenže skvěle chutná, ale pomáhá k lepšímu trávení. Chtě nechtě jsme národ pivní. Pokud bude řeč o něčem nealkoholickém, doporučujeme třeba malinovku nebo citronádu.

Aktuality

Poslední den v roce podle vašich představ

Poslední den v roce podle vašich představ

Kouzelné období plné rodinných setkání, dobrého jídla či zimních radovánek. A ta ...

Vánoce jinak – Tradice a obřady, které možná neznáte

Vánoce jinak – Tradice a obřady, které možná neznáte

To, že v České republice nosí dárky Ježíšek a že při vánoční večeři nesmí chybět ...

Mikrovlnka: Rychlý pomocník, nebo nezdravá vymoženost?

Mikrovlnka: Rychlý pomocník, nebo nezdravá vymoženost?

V dnešním zrychleném světě se spotřebiče vyrábí tak, ať jsou cenově dostupné, ma ...

Jde to i bez lepku

Jde to i bez lepku

V posledních letech výrazně přibylo lidí s intolerancí lepku. Avšak u značné čás ...

Bezkonkurenční české klasiky

Bezkonkurenční české klasiky

Ať už nám říkají knedlíkový nebo omáčkový národ, česká kuchyně dokáže nabídnout ...

Jak se celý den stravovat kvalitně a zároveň rychle? Známe odpověď!

Jak se celý den stravovat kvalitně a zároveň rychle? Známe odpověď!

Zdravý životní styl je v dnešní době velice populární a diskutované téma. Nejenž ...

Sucho vs. houbařská sezóna – Kdo bude vítězem?

Sucho vs. houbařská sezóna – Kdo bude vítězem?

Poslední dobou to vypadá, že podzim a jaro pomalu zůstávají v závěsu a příroda s ...

Prodloužený víkend v ČR – Žádná nuda, jen krásná místa a relax

Prodloužený víkend v ČR – Žádná nuda, jen krásná místa a relax

Konec léta se sice pomalu a jistě blíží, ale nevěšte hlavu! Pokud jste dovolenou ...

Jak si zpříjemnit cestu? Rady a tipy pro řidiče

Jak si zpříjemnit cestu? Rady a tipy pro řidiče

Ať už se chystáte na dovolenou autem, nebo jste řidičem z povolání, určitě víte, ...

Originální nápady na dárek pro kamioňáka

Originální nápady na dárek pro kamioňáka

Vybírat dárky, ať už komukoli, může být pořádně nevděčný úkol. Situace se zdá bý ...

Gurmánem i na cestách!

Gurmánem i na cestách!

Ne každý má možnost připravovat si denně čerstvé jídlo nebo využívat odpolední n ...

Dovolená pod stanem – malé dobrodružství plné velkých zážitků

Dovolená pod stanem – malé dobrodružství plné velkých zážitků

Dovolená u moře má rozhodně své výhody, ale pokud vás nebaví trávit celé dny na ...

Jak se efektivně sbalit na dovolenou autem k moři? Zbytečnosti nechte doma!

Jak se efektivně sbalit na dovolenou autem k moři? Zbytečnosti nechte doma!

Balení někdy bývá náročnější než samotný proces vybírání a plánování dovolené. V ...

Rádce pro motoristy na cestě do Chorvatska

Rádce pro motoristy na cestě do Chorvatska

Každý má svůj oblíbený způsob cestování. Někteří rádi pohodlí letadla, jiní neda ...

Oblíbená jídla kamioňáků na cestách? Vede česká klasika!

Oblíbená jídla kamioňáků na cestách? Vede česká klasika!

Hodiny strávené za volantem bývají pro každého člověka náročné. I pro zkušeného ...

Dovolená u moře: slunce, pláž a pohoda. Kam letos vyrazit?

Dovolená u moře: slunce, pláž a pohoda. Kam letos vyrazit?

Čas letních dovolených se rychle blíží! Téměř všude narážíte na lákavé nabídky c ...

Připravte se na dovolenou s předstihem!

Připravte se na dovolenou s předstihem!

Zima už je sice za námi, ale na horké slunečné dny si ještě musíme počkat. Taky ...

Jídlo pro kamioňáky? Může být chutné a výživné!

Jídlo pro kamioňáky? Může být chutné a výživné!

Řidiči kamionů to nemají se stravováním vždy jednoduché. Po Evropě je sice resta ...

Tipy na rychlá jídla, když si nestíháte vařit do práce!

Tipy na rychlá jídla, když si nestíháte vařit do práce!

Taky se vám často stává, že ne vždy máte čas si připravit teplé jídlo do práce n ...

Co si vzít a nezapomenout při cestě za rybařením do Norska?!

Co si vzít a nezapomenout při cestě za rybařením do Norska?!

Norsko je mezi mnoha Čechy velmi oblíbeným rybářským cílem. Je to hornatá, přímo ...

Nejlepší tipy na zimní dovolenou v Beskydech

Nejlepší tipy na zimní dovolenou v Beskydech

Řešíte otázku, kam vyrazit na zimní dovolenou, ale na Alpy se zrovna necítíte? T ...

Co s sebou na hory v zimě? Přehledný seznam pro všechny!

Co s sebou na hory v zimě? Přehledný seznam pro všechny!

Pokud jste aktivní rodinka, dovolená na horské chatě v malebné zimní krajině je ...

Teplé jídlo i na cestách? Se samoohřívacím sáčkem žádný problém!

Teplé jídlo i na cestách? Se samoohřívacím sáčkem žádný problém!

Patříte mezi rybáře, který se svého koníčku nevzdává ani v zimě? Jste nadšený tu ...

Tipy a rady na zimní rybolov

Tipy a rady na zimní rybolov

Ať už na řece, rybníku nebo ze břehu. Rybaření v zimě má díky tichu, klidu a všu ...

Kvalitní stravování nejen pro seniory

Kvalitní stravování nejen pro seniory

„Mně stačí suchý rohlík s čajem“, tuhle frázi slyšel od vlastních rodičů, nebo p ...

Tipy jak ušetřit místo v batohu při cestování

Tipy jak ušetřit místo v batohu při cestování

Horké letní dny jsou již za námi, to ale neznamená, že se stále nemůžeme vydat n ...

Kam si zajet na vodu - ty nejlepší vodácké trasy v ČR

Kam si zajet na vodu - ty nejlepší vodácké trasy v ČR

I když se již blíží konec letních prázdnin, nic vám nabrání v tom, zajet si ješt ...

Spustili jsme pro Vás nový e-shop

Internet se neustále vyvíjí a i my se snažíme jít s dobou a přinést Vám kromě sk ...