Ať už nám říkají knedlíkový nebo omáčkový národ, česká kuchyně dokáže nabídnout mnohem více. Ale za své vyhlášené klasiky se rozhodně stydět nemusíme. Obecně je v české kuchyni zastoupeno hodně masa, dále připravujeme knedlíky a brambory na více způsobů a také se nebojíme pořádné polévky, jako je například vývar. A co patří mezi pokrmy, které by měl každý cizinec ochutnat a proč? To vám právě odtajníme.

 


Svíčková na smetaně

Česká tradiční kuchyně je založena na surovinách, které se u nás hojně vyskytují, a to například česnek, petržel, celer, mrkev, maso, luštěniny, obilniny a další. Svíčková, i když ne v pravém slova smyslu omáčka, je zmíněna ve slavné knize Domácí kuchařka z roku 1826 od autorky Magdalény Dobromily Rettigové. Název však není vysvětlen.
Jedná se hovězí pečeni ze svíčkové podávanou se speciální omáčkou ze smetany s kořenovou zeleninou.  Obvykle se podává s knedlíkem, a to buď houskovým, karlovarským, nebo špekovým. V původním receptu od M.D. Rettigové chyběla jak smetana, tak kořenová zelenina. Svíčková na smetaně se dá připravit i jako tzv. falešná svíčková, avšak to má k té pravé daleko. Chuť je výjimečná.

Vepřo-knedlo-zelo

Název knedlo vepřo zelo je obecné (lidové) pojmenování pro oblíbený český pokrm, který se skládá z vepřové pečeně, knedlíku a dušeného zelí. V každém kraji a domácnosti se však příprava může lehce lišit. Záleží jen na vás, jestli si zvolíte dietní, či tučnou přípravu masa. Nebo zda vepřové nahradíte kachnou, či husou. Stejné to je s přílohou – houskové knedlíky se dají vyměnit za brambory. S čím ale musíme u každé omáčky nebo právě u zelí počítat je, že pokrmy jsou pro žaludek trošku zátěž. Nejedná se o žádné lehké těstovinky, ale pořádnou dávku masa a přílohy.
Avšak na to, zda má vepřo knedlo zelo původ v České republice, nemáme důkazy.

Česká kuchyně

Španělský ptáček

Jméno si masové závitky získaly asi tím, že je připravovali španělští kuchaři. Španělé pravděpodobně ani neví, že nějaké ptáčky mají. Poprvé o španělských ptáčcích ve své kuchařce píše premonstrát Jiří Evermod Košetický kolem 17. století. Avšak zmínka o tomto pokrmu padla i v kuchařce od již zmiňované M.D. Rettigové. Ta to pojmenovala jako vepřovou sekaninu zabalenou v zelném listu.
Klasický španělský ptáček se připravuje z hovězího masa, vejce, kyselé okurky, cibule, párku nebo slaniny. Servíruje se nejčastěji s rýží.

A aby to byl český pokrm se vším všudy, dopřejeme si k němu poctivé pivo! Nejenže skvěle chutná, ale pomáhá k lepšímu trávení. Chtě nechtě jsme národ pivní. Pokud bude řeč o něčem nealkoholickém, doporučujeme třeba malinovku nebo citronádu.