25. 09. 2018
Ať už nám říkají knedlíkový nebo omáčkový národ, česká kuchyně dokáže nabídnout mnohem více. Ale za své vyhlášené klasiky se rozhodně stydět nemusíme. Obecně je v české kuchyni zastoupeno hodně masa, dále připravujeme knedlíky a brambory na více způsobů a také se nebojíme pořádné polévky, jako je například vývar. A co patří mezi pokrmy, které by měl každý cizinec ochutnat a proč? To vám právě odtajníme.
Česká tradiční kuchyně je založena na surovinách, které se u nás hojně vyskytují, a to například česnek, petržel, celer, mrkev, maso, luštěniny, obilniny a další. Svíčková, i když ne v pravém slova smyslu omáčka, je zmíněna ve slavné knize Domácí kuchařka z roku 1826 od autorky Magdalény Dobromily Rettigové. Název však není vysvětlen.
Jedná se hovězí pečeni ze svíčkové podávanou se speciální omáčkou ze smetany s kořenovou zeleninou. Obvykle se podává s knedlíkem, a to buď houskovým, karlovarským, nebo špekovým. V původním receptu od M.D. Rettigové chyběla jak smetana, tak kořenová zelenina. Svíčková na smetaně se dá připravit i jako tzv. falešná svíčková, avšak to má k té pravé daleko. Chuť je výjimečná.
Název knedlo vepřo zelo je obecné (lidové) pojmenování pro oblíbený český pokrm, který se skládá z vepřové pečeně, knedlíku a dušeného zelí. V každém kraji a domácnosti se však příprava může lehce lišit. Záleží jen na vás, jestli si zvolíte dietní, či tučnou přípravu masa. Nebo zda vepřové nahradíte kachnou, či husou. Stejné to je s přílohou – houskové knedlíky se dají vyměnit za brambory. S čím ale musíme u každé omáčky nebo právě u zelí počítat je, že pokrmy jsou pro žaludek trošku zátěž. Nejedná se o žádné lehké těstovinky, ale pořádnou dávku masa a přílohy.
Avšak na to, zda má vepřo knedlo zelo původ v České republice, nemáme důkazy.
Jméno si masové závitky získaly asi tím, že je připravovali španělští kuchaři. Španělé pravděpodobně ani neví, že nějaké ptáčky mají. Poprvé o španělských ptáčcích ve své kuchařce píše premonstrát Jiří Evermod Košetický kolem 17. století. Avšak zmínka o tomto pokrmu padla i v kuchařce od již zmiňované M.D. Rettigové. Ta to pojmenovala jako vepřovou sekaninu zabalenou v zelném listu.
Klasický španělský ptáček se připravuje z hovězího masa, vejce, kyselé okurky, cibule, párku nebo slaniny. Servíruje se nejčastěji s rýží.
A aby to byl český pokrm se vším všudy, dopřejeme si k němu poctivé pivo! Nejenže skvěle chutná, ale pomáhá k lepšímu trávení. Chtě nechtě jsme národ pivní. Pokud bude řeč o něčem nealkoholickém, doporučujeme třeba malinovku nebo citronádu.
Jestliže se říká, že v jednoduchosti je krása, tak to pro brambory platí trojnás ...
Zima. Všechno je špatně. Den má stěží deset hodin a noc je naopak nekonečná. Ven ...
Ať už zimu a sníh milujete, nebo nenávidíte, musíte nám dát za pravdu, že takové ...
Ženy nám dají za pravdu, že se na mateřství nedá úplně připravit. Dost věcí se m ...
Kouzelné období plné rodinných setkání, dobrého jídla či zimních radovánek. A ta ...
To, že v České republice nosí dárky Ježíšek a že při vánoční večeři nesmí chybět ...
V dnešním zrychleném světě se spotřebiče vyrábí tak, ať jsou cenově dostupné, ma ...
V posledních letech výrazně přibylo lidí s intolerancí lepku. Avšak u značné čás ...
Ať už nám říkají knedlíkový nebo omáčkový národ, česká kuchyně dokáže nabídnout ...
Zdravý životní styl je v dnešní době velice populární a diskutované téma. Nejenž ...
Poslední dobou to vypadá, že podzim a jaro pomalu zůstávají v závěsu a příroda s ...
Konec léta se sice pomalu a jistě blíží, ale nevěšte hlavu! Pokud jste dovolenou ...
Ať už se chystáte na dovolenou autem, nebo jste řidičem z povolání, určitě víte, ...
Vybírat dárky, ať už komukoli, může být pořádně nevděčný úkol. Situace se zdá bý ...
Ne každý má možnost připravovat si denně čerstvé jídlo nebo využívat odpolední n ...
Dovolená u moře má rozhodně své výhody, ale pokud vás nebaví trávit celé dny na ...
Balení někdy bývá náročnější než samotný proces vybírání a plánování dovolené. V ...
Každý má svůj oblíbený způsob cestování. Někteří rádi pohodlí letadla, jiní neda ...
Hodiny strávené za volantem bývají pro každého člověka náročné. I pro zkušeného ...
Čas letních dovolených se rychle blíží! Téměř všude narážíte na lákavé nabídky c ...
Zima už je sice za námi, ale na horké slunečné dny si ještě musíme počkat. Taky ...
Řidiči kamionů to nemají se stravováním vždy jednoduché. Po Evropě je sice resta ...
Taky se vám často stává, že ne vždy máte čas si připravit teplé jídlo do práce n ...
Norsko je mezi mnoha Čechy velmi oblíbeným rybářským cílem. Je to hornatá, přímo ...
Řešíte otázku, kam vyrazit na zimní dovolenou, ale na Alpy se zrovna necítíte? T ...
Pokud jste aktivní rodinka, dovolená na horské chatě v malebné zimní krajině je ...
Patříte mezi rybáře, který se svého koníčku nevzdává ani v zimě? Jste nadšený tu ...
Ať už na řece, rybníku nebo ze břehu. Rybaření v zimě má díky tichu, klidu a všu ...
„Mně stačí suchý rohlík s čajem“, tuhle frázi slyšel od vlastních rodičů, nebo p ...
Horké letní dny jsou již za námi, to ale neznamená, že se stále nemůžeme vydat n ...
I když se již blíží konec letních prázdnin, nic vám nabrání v tom, zajet si ješt ...
Internet se neustále vyvíjí a i my se snažíme jít s dobou a přinést Vám kromě sk ...
Další