Už několikátou letní sezónu vítězné stupínky obsazují destinace Chorvatsko, Itálie a Bulharsko. A není se čemu divit. Pro Čechy jsou tato místa dostupná jak lokací, tak finančně. Pokud nepatříte mezi milovníky all inclusive, a chcete mít dovolenou zcela ve své režii, budete na Jadranu velice spokojení!  Můžete se na dovolenou dopravit po svém, a dokonce velké množství ubytování vám umožní vlastní stravu. Pak už je jen na vás, zda budete objevovat tamější kuchyni nebo si budete vařit.


Velice praktická a výhodná je koupě předpřipravených potravin. Ušetří vám to spoustu času a starostí. Hotovky na cesty jsou hitem!

A proč že jsou tyto destinace pořád tak vyhledávané?

Dovolená u moře

Chorvatsko – česká oáza

Nekonečně krásné pláže, křišťálové moře a kouzelná okolní příroda. I tak se dá ve zkratce popsat jedna z nejoblíbenějších dovolenkových destinací českých a slovenských turistů. Soukromé ubytování v Chorvatsku nabízí možnost strávit cenově dostupnou dovolenou. Avšak spousta cestovních kanceláří má ve své nabídce například hotely s polopenzí. Členité chorvatské pobřeží nabízí řadu nádherných pláží, od těch přírodních a klidných míst, kde máte moře sami pro sebe, až po vybavené živé pláže s kompletním servisem. 

Zadar

Páté největší město Chorvatska Zadar představuje dokonalý mix moderního životního stylu a obdivuhodné historické architektury. Slunečný den můžete strávit na krásné pláži a večer v kouzelných uličkách plných zábavy. V okolí Zadaru se nachází krásná místa a menší městečka představující ideální oblasti na výlety. Mezi ně například patří starobylý Nin nebo sympatický Zaton s úžasnou pláží či národní park Krka.

Makarská riviéra

Makarská riviéra je oblíbená hlavně kvůli skvělým podmínkám pro koupání. Nabízí nádhernou přírodu, zajímavou kulturu a stále se zlepšující turisté zázemí plné atrakcí. Ubytovat se můžete v živých letoviscích jako je například Makarska (oblíbená mezi mladými), nebo v menších městech - Drašnice, Baška Voda či Promajna. Ty patří k oblíbeným mezi rodinami s dětmi.

Korčula

Rodné město Marka Pola je mimo jiné známé svými světovými oceněnými víny. V Korčule byste určitě měli navštívit její jádro, které by se brzy mělo dostat pod ochranu UNESCO. Zajít si můžete do tamější galerie a muzea.

Chorvatsko

Avšak spousta cestovních kanceláří má ve své nabídce například hotely s polopenzí. Velmi oblíbený je v Chorvatsku také námořní jachting s pobytem na lodi.

Itálie – nekonečně písečné pláže

Itálie se pyšní svými dějinami, kulturními i přírodními krásami. Tato destinace není oblíbená jen díky své znamenité kuchyni, ale také kvůli písčitým plážím, které jsou velice vhodné pro děti.  Ubytovat se můžete v apartmánech, hotelech či kempech. To už je na vás, co preferujeteLetecky se můžete dopravit na kouzelná místa, jako je Kalábire a na ostrovy SardinieSicílie a Ischie.

Rimini

Jedná se o jeden z nejoblíbenějších prázdninových regionů. A že tu v létě opravu bývá plno! Nekonečně písečné pláže a čisté moře láká hodně turistů. Rimini se také může pochlubit mnoha restauracemi a energickým nočním životem.

Bibione

Toto populární středisko je známé svými krásnými plážemi, hotely a rozsáhlou obchodní sítí. Široká nabídka sportovních aktivit (cykloturistika, jízda na kolečkových bruslích) láká velké množství turistů. V Bibione jsou též termální lázně, které jsou celoročně vyhledávané pro ozdravné pobyty. 

Caorle

Z našeho pohledu se jedná o jedno z absolutně nejbližších přímořských letovisek k našim hranicím. V mnoha ohledech je Caorle naprosto unikátní. Na celém severovýchodním pobřeží Benátska je to jediné místo, kde se harmonicky skloubí skutečně historická architektura s moderní výstavbou, plně respektující nejnovější rekreační trendy současnosti. Velice lákavá je i nabídka výletů, kdy číslem jedna jsou určitě Benátky.

Itálie

Bulharsko – staro-nová krása

Starší ročníky znají Bulharsko a jeho okolí velmi dobře. Černé moře bývalo vedle Baltu jediným, kam mohli Češi bez problémů na dovolenou. Možnosti se mění, ale v Bulharsku je pořád o co stát! Krásné písčité pláže s velkými vlnami jsou perfektní pro letní radovánky. Nemusíte být milovníky botaniky, abyste si všimli, že Bulharsko je prostě překrásné.

Zlaté písky 

Pravděpodobně nejznámější bulharské přímořské letovisko Zlaté písky se nachází 17 kilometrů od Varny. Toto místo vám zajistí veškeré pohodlí, včetně vodních atrakcí pro děti, za ceny o poznání nižší než ve většině míst ve Středomoří. Proslulé jsou tamní diskotéky. Svůj název dostaly podle zlatavého zbarvení písku na plážích.

Slunečné pobřeží

Největším přímořským letoviskem je Slunečné pobřeží. Toto místo se doporučuje rodinám s dětmi a také všem, kteří si chtějí užít relax u moře. V blízkosti letoviska se nachází i dva aquaparky.

Primorsko

Primorsko se stalo českou oázou na bulharském pobřeží. Najdete zde většinu nápisů a jídelníčků v češtině. Primorsko je navíc rájem nejen pro milovníky relaxace na plážích, ale i pro ty z vás, kteří chtějí dovolenou prožít aktivněji. Velice oblíbený je celodenní pěší výlet přes kopce do přírodní rezervace k řece Ropotamo.