Zdravý životní styl je v dnešní době velice populární a diskutované téma. Nejenže jste na sociálních sítích zaplaveni fotkami neodolatelného jídla, dokonalých postav žen i mužů, ale přibývá i podniků se zdravou stravou. Člověku většinou začne vrtat hlavou, zda má čisté svědomí a stará se o své tělo nejlépe, jak může. A pak na řadu přijdou výmluvy ohledně stresu a nedostatku času. Jestli se v těchto pocitech aspoň trochu poznáváte, nabízíme vám pomoct. Naučte se s námi stravovat rychle a zároveň kvalitně.

Snídaně jako základ dne

Ať si každý říká, co chce. Snídaně patří k nejdůležitějšímu jídlu dne. Měla by obsahovat přibližně 25 % denního energetického příjmu. Snídat byste měli v klidu a to do 30 minut od probuzení. Přes noc se snižuje bazální metabolismus a ráno naopak stoupá. Když ho ráno zatížíte správnými surovinami, hodnoty půjdou razantně nahoru. Vy nebude unavení a vaše tělo se vám odvděčí.
Snídaně by měla výt výhradně o sacharidech – celozrnné pečivo, kaše z obilných vloček, müsli, mléčné výrobky, ovoce, ořechy či semínka. A co dobrého si můžete udělat za pár minut?

  • Ovesná kaše se skořicí/ovocem/s mrkví
  • Celozrnné palačinky s burákovým máslem
  • Müsli s jogurtem a ovocem
  • Celozrnné tousty s avokádem a plátkem krůtí šunky
Ovoce

Příprava oběda do 30 minut

Bez jednoho teplého jídla se nedá žít. Určitě se najde někdo, kdo vám toto tvrzení vyvrátí, ale ke správné životosprávě to určitě patří. Odborníci se na celém světě shodují, že pro lidský organismus je nejlepší přijímat potravu v 5-6 menších porcích v průběhu celého dne. A to z důvodu, že naše tělo v minulosti nemělo takový přístup k potravinám, a proto si ho více ukládalo. Teď je důležité se naučit jíst vícekrát denně a tělo si zvykne, že po určitém čase přijde další dávka energie.
A že vaření zabírá hodně času? My vás přesvědčíme o opaku. Tyhle pokrmy uděláte raz dva!

Večeře pro lepší spánek

Nejíst těžká jídla na noc má svůj rozumný důvod. Během spánku tělo regeneruje a všechny funkce, včetně trávení, jsou utlumeny. Pokud si před spaním dáte něco těžkého a mastného, nejenže se budete cítit nafoukle a plně, ale váš metabolismus bude také uprostřed těžké práce – zpracovávání. Potom vám hrozí problémy s trávením, spánkem a nadváhou. Udělejte si například malou večeři s sebou a nebudete se moc vymlouvat na čas. Vám i vašemu tělu nejvíce prospěje, když se zdravě najíte 2-3 hodiny před spaním. A co se myslí tím zdravě?

  • Celozrnný chléb s tvarohovou pomazánkou se zeleninou
  • Zeleninový salát se zálivkou a sýrem/vejcem/tuňákem
  • Tofu, tempeh či jiná náhražka masa a rýže se zeleninou
  • Filet ze pstruha

Nezapomínejte také na pitný režim! Dodržujte ho v průběhu celého dne v pravidelných a vyvážených dávkách. Ideální je vypít minimálně 8 sklenic vody a to znamená 2-3 litry tekutin. Nejen vaše ledviny to ocení, celý váš organismus vám poděkuje.

Zdravé jídlo