Jste vděčný jedlík a gurmán, který si rád pošmákne na poctivém jídle, ale vaření není vaše silná stránka? Navštěvujete často své oblíbené restaurace, nebo si z nich necháváte přivážet jídlo až domů? Přečtěte si, jak si dopřát kvalitní a chutné jídlo a nemuset se obávat, že se ztenčí vaše peněženka.

Mrazte porce navíc

Pokud jste jedni z mnoha, které nebaví pokaždé vařit půl dne, nebo na to prostě nemáte čas, uvařte jednou za čas rovnou několik porcí jídla. Jednotlivé porce potom zamrazte. Ve spíži mějte vždy připravené brambory, rýži, těstoviny, nebo jiné oblíbené přílohy, které budou hotové ještě dříve, než rozmrazíte hlavní chod.

Přečtěte si, jaké potraviny se vyplatí mít doma vždy po ruce.

„Recyklujte“ zbylé jídlo

Myslete ekonomicky a ekologicky zároveň. Zbylo vám trochu rajčatové omáčky, kterou jste uvařili na špagety? Další den ji vmíchejte k restovanému masu. Přehnali jste to s množstvím připraveného masa? Nazítří se bude hodit do rizota. 

Velké využití objevíte u polévek. Vývary se hodí jako základ poctivých omáček, zeleninové polévky můžete obměňovat různými ingrediencemi. 

Toužíte si práci s vařením usnadnit na maximum? Udělejte si zásobu hotových polévek v sáčku. Nemusíte troškařit – už přece víte, jak i sáček se dvěma porcemi využít, byť chystáte jídlo jenom pro sebe. 

Nakupujte s rozumem a plným břichem

Ušetřit na jídle neznamená kupovat vše, co je ve slevě, jenom proto, že je to levné. Důležité je vědět, co nakoupit. Život je ale taky o improvizaci, a proto není nutné si týden dopředu sestavovat detailní jídelníček. 

Přesto byste ale měli mít představu, čeho doma už moc nezbývá a co potřebujete k vaření toho, na co máte chuť. Proto s sebou noste nákupní seznam. Například na lednici po každém nákupu připevněte papír a během týdne na něj postupně zapisujte, co je třeba nakoupit.

Do obchodu s potravinami nechoďte nikdy hladoví, abyste neodcházeli s vysokou útratou za zbytečně velké množství jídla, které ani nestihnete sníst, než se zkazí.

Užijte si komfort jako v restauraci

Jídlo z restaurace ma jednu zásadní výhodu. Přistane vám na stole, aniž byste se museli namáhat s jeho přípravou. Výhod Hotovek je ale ještě více. Kromě toho, že v nich najdete zaručeně kvalitní maso a neobsahují konzervanty, nabízí řešení, jak ušetřit za jídlo, zároveň jíst zdravě a ještě si dopřát stejný komfort jako v restauraci.

Chcete tip na rodinnou zábavu? Zásobte se různými druhy hlavních jídel v sáčku a nechejte členy rodiny objednat si z jídel jako v restauraci. Rychlostí přípravy a především nepřebernými možnostmi výběru potěšíte každého jedlíka – od milovníků zlaté české klasiky až po děti i vegetariány.

Šetřete veškerou energii

Hotová jídla nešetří jen vaši energii, kterou můžete věnovat něčemu jinému než pečení vepřové plece a pomalému tažení hovězího vývaru. Šetří také elektrickou energii vaší domácnosti

Obsah sáčku s hotovým jídlem nebo polévkou stačí ohřát v hrnci nebo rovnou na talíři v mikrovlnce a oblíbená svíčková nebo guláš je do tří minut na stole.

Zbytečně nehladovte

Radikálně se v jídle omezit by bylo samozřejmě nejefektivnější, ale rozhodně ne zdravé řešení řešení otázky jak ušetřit za jídlo. Léty prověřená moudrost doporučuje pít do polopita, jíst do polosyta. Jezte, na co máte chuť, ale zbytečně to nepřehánějte. Ušetříte tak peníze i svoje zdraví.