Trvanlivé a zdravé jídlo na cesty

Nespoléhejte na klimatizaci a na dlouhou cestu autobusem a autem s sebou neberte uzeniny, jogurty, vajíčka a majonézové saláty, které jsou náchylné k rychlému zkažení. Zaměřte se raději na trvanlivé potraviny na dovolenou a cestujte klidně bez lednice

S hotovými jídly na dovolenou plnými bílkovin a naopak postrádajícími nezdravá „éčka“ zabijete dvě mouchy jednou ranou – předejdete kažení jídla a ještě si pochutnáte na kvalitě bez konzervantů

Zajímá vás ideální podíl sacharidů v jídle a výpočet optimální dávky energie? Vše se dozvíte v článku Jak na jídlo na cesty.

Svačinka do auta, autobusu, vlaku, kamkoliv

Tip na svačinku, která rychle zažene hlad a dodá energii, nezkazí se, nenadrobí, pohodlně se jí a neušpiní interiér vozu? Zobejte sušené maso Jerky kdekoliv jste a čímkoliv jedete. 

V dalším článku na blogu se dozvíte, jak se tradiční jerky vyrábí a v jakých zemích patří ke klasice v jídle

Pokud dáváte přednost bezmasé svačině na cesty, směs ořechů a sušeného ovoce je pro vás to pravé. Do krabičky na jídlo si připravte třeba nakrájená jablka nebo salátovou okurku. Na cestě vás osvěží a dodá i trochu tekutin. Vyzkoušejte také lyofilizované ovoce, tedy ovoce sušené mrazem, které se chutí vyrovná čerstvému. Dokonalá „bezobalová“ svačina je pak banán. 

Cestovatelský vydatný oběd nebo večeře

Zavařování masa a omáček před cestou, těžké sklenice s jídlem pro celou rodinu a nepohodlná konzumace jsou passé. Sáčky s hotovými jídly vám ušetří místo v tašce, neváží tolik co zavařovačky a díky tomu, že obsahují jednu nebo dvě porce jídla, si může každý strávník vybrat podle toho, na co má zrovna chuť. 

Sbalte si větší množství sáčků s různými druhy hotových jídel. Neotevřená balení se vám budou hodit na zpáteční cestě, pokud je nesníte během dovolené nebo výletu. Jednou z výhod Hotovek je, že díky konzervaci vydrží v normální pokojové teplotě.

Přečtěte si, jak neslevovat ze stravovacích návyků a zůstat gurmánem i na cestách. Jídlo do auta totiž nemusí znamenat jen bagetu z benzinky.

Věci potřebné k servírování

Konzumaci ořechů, sušeného masa a ovoce jízda nebrání, ale abyste si vychutnali oběd a takzvaně pořádné jídlo, využijte pauz na odpočívadlech. Zatímco vaši autobusoví spolucestující vezmou blízkou benzínku a fastfoodový řetězec útokem, vy pohodlně zakotvěte na venkovním posezení nebo alespoň lavičce. 

K hodování vám postačí jen pár věcí.

  • Samoohřívací sáček – ještě v autobuse či autě do něj nalijte trochu vody a vložte jeden nebo dva sáčky s hotovým jídlem nebo polévkou, za cca 15 minut máte připravený skutečně teplý oběd.
  • Vlhčené a dezinfekční ubrousky – pokud nemáte možnost umýt si před jídlem a po něm ruce, řešením jsou vlhčené ubrousky, které koupíte v jakékoliv drogerii i v praktickém cestovním balení. Pro jistotu sáhněte po ubrouscích obsahujících dezinfekční přísadu.
  • Miska a příbor – porcelán po babičce nechte doma. Vystačíte si s plastovou nebo nerezovou miskou, vidličkou a lžící. Jestliže kempujete nebo jste zvyklí jíst v omezených podmínkách, určitě znáte příbor typu „vše v jednom“, tedy speciální lžíci, která má hroty jako vidlička a rukojeť zakončenou jako příborový nůž.
  • Obyčejný sáček – hodí se ve chvíli, kdy použitou misku a příbor zrovna nemáte kde umýt. Po otření ubrouskem vše jednoduše hodíte do sáčku, sáček do batohu nebo tašky a nic se neušpiní.

Kdekoliv jako doma

Kamkoliv vás kola autobusu, auta, karavanu nebo třeba kamionu vezou, vybavte se kouskem domova – poctivé české hotovky jsou ideálním trvanlivým jídlem na dlouhé cesty, výlety a dovolené. Jakmile se vám zasteskne po tradiční svíčkové, moravském vrabci se zelím nebo po silném vývaru s játrovými knedlíčky, stačí otevřít sáček.