Když hmotnost nehraje roli

Jídlo, které si s sebou vezmete, se bude velmi lišit podle toho, jak a kam pojedete. V případě, že se chystáte na cestu autem, nebo vlakem a máte více místa, můžete si s sebou vzít jakékoliv jídlo, které se dobře převáží bez ohledu na velikost a hmotnost. V takovém případě můžeme doporučit například jídla, která jsou dodávána jako krabičková dieta. Takovým jídlem se neodfláknete a bude plnohodnotné, ale zároveň ho narychlo ráno nemusíte připravovat a dostane se k vám již prakticky zabalené, takže ho stačí vložit do tašky a můžete jet.

Kompletní jídlo v sáčku

Pokud se ale chystáte na několikadenní horskou túru, nejspíš na krabičkovou dietu nemáte ani pomyšlení. Potřebujete s sebou výživné jídlo, které se zmáčkne do posledního volného místa v batohu mezi karimatku a náhradní tričko. Skvělou volbou mohou být jídla v sáčku, která jsou již předpřipravená a stačí je ohřát. Zajímavá jsou například tato česká tradiční jídla, se kterými si budete připadat jako doma kdekoliv ve světě. Některá jídla jsou kompletní, k jiným je potřeba dodat přílohu. Dobrou volbou může být například kus kus, který nezabere mnoho místa a po zalití vodou rychle zvětší svůj objem.

Chcete-li na cestách ušetřit ještě více místa, nechte doma i vařič a hořák, které byste normálně mohli potřebovat pro ohřátí jídla. Vyzkoušet můžete samoohřívací sáček, ve kterém si můžete jídlo ohřát úplně jednoduše. Stačí sáček roztrhnout, umístit do něj jídlo, zalít ho vodou a nechat ohřát. Jak jednoduché a efektivní. Vaše záda vám určitě poděkují, když místo kovového vařiče budou muset nosit jen velmi lehký samoohřívací sáček.

Nezapomeňte na svačinky

Až se budete balit na výlety, uvědomte si, že při cestování máte zvýšený výdej energie a málokdy vám budou stačit pouze tři jídla denně. Přibalte si s sebou tedy malé svačinky, které vám rychle dodají energii, když už nebudete moct. Rychle pomoci umí hroznový cukr, přestože to není zrovna to nejzdravější, co si můžete dopřát. Dobrou volbou bývají také různé energetické nebo raw tyčinky, které jsou vyrobené z přírodních ingrediencí, ale zároveň vás nakopnou k dalšímu výkonu. Populární také začíná být sušené maso, které obsahuje mnoho bílkovin a naprosté minimum tuku.

Voda je důležitější než jídlo

Nejen jídlem je člověk živ, a tak je potřeba se na cestu vybavit i jinak. Důležitá je zejména voda, kterou potřebujete. Na den byste s sebou měli mít minimálně tři litry vody, pokud ale budete putovat ve velkém horku nebo hodně stoupat, budete pravděpodobně potřebovat ještě o něco více. Ne každý s sebou chce táhnout mnoho litrů vody na několik dnů, a tak existují různé způsoby, jak tento problém vyřešit. Nejlevnější, ale ne úplně zdravou volbou, jsou chemické tablety, které vhodíte do vody z přírodních zdrojů. Díky nim voda nebude obsahovat žádné bakterie a živé organismy, které by ve vašem těle mohly začít páchat neplechu. Alternativou je koupě filtru na vodu, který za pomocí různých technologií vodu přefiltruje. Když si koupíte takovéto brčko, budete dokonce moci pít přímo z potoka.
Než se vydáte na výlet, pečlivě plánujte a promyslete si, kolik jídla a vody budete potřebovat. Většinou platí, že je lepší mít s sebou více, než potom strádat. Jen tak to bude zdravé a jen tak si výlet opravdu užijete.