Po vánočním hodování přichází ten správný čas na trochu aktivního odpočinku. Běžte si provětrat hlavu a objevte nová místa hned zkraje roku. Vydejte se do přírody nebo zvolte jiný cíl – rozhlednu, poutní místo nebo zříceninu hradu. Ukončete sváteční čas nezapomenutelným výletem.

Vykročte do Nového roku správně, a to doslova

Po silvestrovské hostině a dalších dobrotách, které se první den nového roku objeví na každém stole, si tělo zaslouží i trochu pohybu. Proto vyrazte s rodinou nebo přáteli na novoroční výlet. S ohledem na heslo „jak na Nový rok, tak po celý rok“ si běžte provětrat hlavu po náročné noci a začněte rok aktivně.

TIP: Aspoň jeden den v roce se vzdejte zdlouhavé přípravy jídla. Zejména na výletech do přírody oceníte kvalitní hotová jídla, která si díky samoohřevu nachystáte kdekoliv. Po prohýřené noci i doma oceníte vydatnou polévku, třeba poctivý vývar.

Trvanlivé jídlo na cesty

Inspirujte se, kam na výšlap v Čechách

Pokud trávíte svátky v Praze, můžete se na Nový rok projít po Riegrových sadech nebo vyrazit na oblíbený Petřín. Chcete si vyšlápnout nějaký kopec? Zamiřte na vrch Besedná nebo menší vrchol Děd. Jaká další zajímavá místa v Čechách navštívit?

  • Chrám v Panenském Týnci – načerpejte pozitivní energii v nedostavěném gotickém chrámu.
  • Vodopád Bílá strž – vydejte se k nejvyššímu šumavskému vodopádu od Černého jezera.
  • Zámecký park Konopiště – je otevřen celoročně a můžete ho navštívit i s pejskem na vodítku.
  • Hora Říp – i když je rotunda sv. Jiří a sv. Vojtěcha přes zimu uzavřena, po výstupu se pokocháte krásnými výhledy do krajiny.
  • Milešovka – na nejvyšší horu Českého středohoří vystoupáte z pěti různých směrů.
  • Sněžka – zdolávejte velké cíle už na Nový rok a opřete se do výstupu na Sněžku, naši nejvyšší horu.

Lidé jsou na haldu Emu v Ostravě.

Projděte se novoroční Moravou a Slezskem

Pokud jste z Moravy, jedinečný pohled na Ostravu se vám naskytne z haldy Ema. Stezka, která k ní vede, představuje historické, přírodní i technické zajímavosti okolí. Otevřena je i vyhlídková věž Nové radnice. Z Brna se vydejte třeba na vrch Babí lom nebo k rozhledně Ostrá horka. Co dalšího stojí na Moravě a ve Slezsku k vidění?

  • Hostýnské vrchy – vyberte si z řady značených stezek a vyšlápněte si Hostýn až k bazilice Nanebevzetí Panny Marie.
  • Telč – nabízí deset tematických procházek městem a jeho okolím. Vyzvedněte si mapku a průvodce v městském informačním centru.
  • Zřícenina Šelenburk – vydejte se ke zřícenině hradu Šelenburk společně s dětmi, trasa je nenáročná.
  • Háj víly Ozdravy – navštivte v Jeseníkách lesní herní prostor s unikátní Obří výhlednou nedaleko lázní.
  • Praděd – novoroční výšlap si můžete zpestřit také běžkami.

Přečtěte si tipy, kam vyrazit v Beskydech.

Zaveďte novoroční tradici

Někteří pořádají výlety už na Silvestra, jiní poslední den v roce tráví raději v klidu domova. Zaveďte doma novou tradici, zorganizujte novoroční výšlap a vydejte se za zážitky a dobrodružstvím hned na začátku nového roku. Každý rok podnikněte něco nového nebo se vracejte na svá oblíbená místa.