Sjíždění řek v ČR patří mezi jedny z nejoblíbenějších dovolených a výletů vůbec. Přinášíme vám seznam nejlépe sjízdných řek v ČR pro rodiny, partu kamarádů i ty, kteří se ještě nikdy v kánoi nebo na raftu neprojeli. Přečtěte si, co si vzít s sebou na palubu a naplánujte si léto snů.

Poprvé na vodě 

Pokud se chystáte „na vodu“ vyrazit poprvé, využijte služeb půjčoven a tamních profíků, kteří sjíždí řeky už léta. Vše potřebné vám vysvětlí a upozorní na to, co dělat, když potřebujete sjet jez nebo loďku přenést. 

Půjčovny

Tihle mořští vlci vám zapůjčí klidně celou výbavu – od lodě a pádel přes barely, vesty a helmy až po bundy. Čím více dní strávíte na vodě, tím bude cena půjčovného nižší. U některých provozoven si můžete domluvit i odvoz věcí autem ke své další zastávce (kempu). Není od věci si kemp zamluvit předem, protože dobré kempy bývají v sezoně dost plné.  Zkuste mrknout třeba na e-půjčovnu lodí.  

Užitečné weby

Nastudujte si online vodáckou příručku a mnoho dalších užitečných odkazů na tomto webu. Při plánování trasy si podrobně projděte aktuální sjízdnost řek a stav vody v jednotlivých tocích. Nápomocný vám bude Český hydrometeorologický ústav, který tyto záležitosti průběžně monitoruje na svém webu.  

Kam na vodu pro začátečníky

Není pravidlem, že musíte jet hned na týden. Na začátek si stačí prodloužit víkend a zkusit sjet jednu z lehčích tras. Vše záleží na vašich možnostech a náladě. Nejlepší podmínky pro první sjezdy nabízí klidně tekoucí Berounka, kde si užijete pohodu v přírodě a zdokonalíte svůj vodácký um. Příště se už bez problému můžete vydat třeba na oblíbenou Vltavu nebo Sázavu. 

Sjízdné řeky ČR

V téměř každém regionu naší země najdete sjízdnou řeku. Na své si přijdou milovníci jak českých, tak i moravských a slezských vod. Přečtěte si, které z nich patří mezi nejlepší řeky na sjíždění. 

Moravskoslezská trojice: Opavice, Odra a Ostravice

V Moravskoslezském kraji vám nesmí uniknout Opavice, oblíbená řeka tohoto regionu, která prochází volnou krajinou, ale i strmými svahy a zářezy v Děhylově. Úseky na Odře a Ostravici jsou perfektní pro kratší víkendové sjezdy. 

Morava a malebné zastávky 

O kousek níž křižuje krajinu řeka Morava, která nejen díky své přívětivé sjízdnosti patří mezi nejoblíbenější vodácké destinace střední Moravy. Svůj výlet nebo dovolenou na řece Moravě můžete spojit s návštěvou malebné Olomouce.

TIP: Nejhezčí úsek na vás čeká z Postřelmova do Lukavice, přes Litovelské Pomoraví a opuštěný hraniční úsek v dolní části. Zastávce v Litovli neodolá žádný pivař. 

Dyje aneb Kam na vodu s dětmi

Dobrodružství, ale i bezpečí si zajistíte na klidných vodáckých trasách řeky Dyje. Ta začíná pod nádrží Nové Mlýny a končí kousek od rakouských hranic u Břeclavi. Díky rovinaté krajině jižní Moravy cesta plyne pomalu a klidně jak na raftu, tak kánoi. Při plavbě po Dyji si vychutnáte krásné výhledy na památky Lednicko-valtického areálu.

Královna řek Vltava 

Čechy jsou na řeky a vodácké trasy velmi bohatou krajinou, která vám nabídne klidnější i divočejší řeky. Vodácké trasy na jihu Čech vychází od Borové Lady, přes scenerický Český Krumlov do Českých Budějovic. Trasy dále pokračují po Vltavě směrem na Prahu. Vltavská kaskáda, soustava přehrad, dělá v Vltavy řeku určenou pro zkušenější vodáky.

TIP: Krásnou zastávku na 22km vodácké trase Vyšší BrodBranná si udělejte v Rožmberku. Uchvátí vás také historický klášter ve Vyšším Brodě. 

Sázava a zábava po cestě 

Většina navštěvovaných vodáckých tras se nachází také na mnohých přítocích řeky Vltavy. Jedním z nich je i řeka Sázava. Vodácké trasy Sázavy lemují četné památky hradů a zámků

TIP: Okořeňte si vodáckou dovolenou návštěvou festivalů, například známého Sázavafestu.

Berounka pro klidné návštěvníky

Dalším oblíbeným cílem vodáků je řeka Berounka. Než se v Praze vleje do Vltavy, jako soutok Mže a Radbuzy protéká Plzeňským a Středočeským krajem. Vodácky nejatraktivnější úsek řeky je její horní tok od Plzně do Roztok a dále z Berouna do Dobřichovic. Berounka je jednou z nejkrásnějších řek ČR a jednou z mála, kde plujete krajem bez silnic, volnou přírodou.

Na Ohři po celý rok 

Další na seznamu nejkrásnějších řek je pověstmi a bájemi opředená řeka Ohře, kterou si sjedete v severovýchodních Čechách. Vychutnáte si pomalý proud i peřeje, výhledy na přírodu i města, kterými protéká: Sokolov, Karlovy Vary, Cheb a Kadaň.

Co si sbalit na vodu 

Délka vodáckých zájezdů se může lišit v závislosti na okolnostech. Můžete si naplánovat jednodenní výlet, trasu na víkend, nebo dokonce zájezd na mnoho dnů. Musíte mít stále na paměti, že budete z velké části odkázání pouze na sebe. 

Oblečení 

Ani ti nejzkušenější vodáci nemusí nutně investovat do drahého vodáckého oblečení, zvláště v létě si vystačí pouze s plavkami. Na loď nezapomeňte:

  • plavky, 
  • boty do vody s plnou špičkou, která vás ochrání před ostrými kameny, nejlépe neoprenové boty, případně staré tenisky,
  • pokrývku hlavy.

Kromě toho si do barelu nebo zavazadla zabalte:

  • boty na chození po kempu, po městě při zastávce (tenisky, crocs),
  • trička, kraťasy a další oblečení na relax v cíli,
  • dlouhé kalhoty a hřejivou mikinu nebo i teplé funkční oblečení,
  • ponožky,
  • spodní prádlo,
  • pláštěnku nebo nepromokavou bundu.

Stravování 

Nespoléhejte se vždy na vybavenost českých kempů, bohužel stále nejsou na úrovni našich západních sousedů. A protože vás párky v rohlíku a burgery s napodobeninami masa rychle omrzí, vsaďte na trvanlivá jídla, zavařené hotovky v praktických obalech. Poctivé české klasiky, jako jsou guláš, svíčková, nebo třeba kuře na paprice, vám dodají spoustu energie a sil, které na vodě potřebujete. Stačí je ohřát na plynovém vařiči nebo ve speciálním samoohřívacím sáčku.

Vyzkoušet trvanlivá jídla na cesty

Hygiena

Není vůbec od věci si hygienické potřeby na lodi vozit v nepromokavém obalu. Vodácká kosmetická taštička by měla obsahovat. Vodácká kosmetická taštička by měla obsahovat: 

  • opalovací krém (SPF 30 nebo víc),
  • lékárničku a léky, pokud nějaké užíváte, 
  • repelent, 
  • kartáček na zuby a pastu,
  • šampón, mýdlo, krém,
  • toaletní papír,
  • vlhčené ubrousky.

Ostatní nezbytnosti na loď

Další doplňky, které se budou určitě hodit na lodi i mimo ni:

  • sluneční brýle,
  • láhev na vodu,
  • vodotěsné pouzdro na mobil, peněženku, klíče a další cennosti,
  • hotovost.

Ať už se vydáte na vodácké dobrodružství po kterékoliv z výše uvedených řek, nikdy nepodceňujte pořádnou přípravu. Není nic horšího, než zkažená dlouho očekávaná dovolená nebo výlet. Na co nezapomenout při návštěvě kempu, si přečtěte v dalším článku.