Ovoce a zelenina

V žádné domácnosti by nemělo chybět dostatek ovoce a zeleniny. Ovoce využijete mnoha způsoby, představuje skvělou svačinku, můžete z něj uvařit přesnídávku, a navíc je perfektním doplňkem bílého jogurtu. Zeleninu si vychutnáte samotnou, k pečivu, v salátu i jako přílohu k hlavnímu jídlu.

Máslo a olivový olej

Pokud budete mít doma vždy máslo a olivový olej, máte vyhráno. Máslo využijete pro jakoukoli tepelnou přípravu na pánvi i v troubě. Olivovým olejem dokonale dochutíte jakýkoli salát nebo jinou přílohu.

Těstoviny

Těstoviny jsou univerzální potravina, které byste měli mít doma vždy dostatek. Ať už jde o spaghetti, penne, farfalle, tagliatelle nebo lasagne. Vytvoříte z nich totiž velmi zajímavá a chutná jídla. Pokud jste si oblíbili spaghetti, potěší vás, že receptů na ně existuje celá řada. A další těstoviny rozhodně nezůstávají pozadu. Můžete je klasicky uvařit nebo nechat zapéct v troubě.


Rýže

Rýži si vychutnáte v mnoha pokrmech, ať už jde o známé rizoto, klasický rýžový nákyp nebo moderní sushi. Rýže je navíc velmi rozšířeným pokrmem po celém světě, asi jedna čtvrtina obyvatel Země ji má jako hlavní příjem potravy.

Pečivo

Ať už budete připravovat snídani, oběd nebo večeři, pečivo se vám může hodit. Perfektně doplní jakýkoli salát, guláš nebo chutnou pomazánku. I zde máte velkou možnost výběru, ať už jde o mini bagetky, chléb nebo housky. Navíc si můžete vybrat, zda chcete bílé, tmavé nebo celozrnné pečivo, a to určitě oceníte.

Sýry, mléko a jogurt

Mléčné výrobky jsou velmi oblíbenou součástí jídelníčku. Existuje totiž mnoho druhů sýrů, které dokážou z obyčejného zeleninového salátu udělat salát dokonalý. Navíc sýry tvoří ideální kombinaci s víny. Hlavně děti si oblíbily smažený sýr, který dnes nabízí téměř každá restaurace. Mléko tvoří často součást těst a jiných pokrmů, jako je krupice, mléčná rýže apod. Jogurt využijete nejen jako součást snídaně, třeba spolu s müsli a cereáliemi, ale také pro přípravu nejrůznějších dipů a salátů.

Vejce

Míchaná vajíčka, lahodná omeleta nebo špagety carbonara – to jsou pokrmy, které měl snad každý alespoň jednou za život. Vejce jsou často spojovacím materiálem, například v quiche koláči, zapečených těstovinách nebo v bramborsvaových plackách. Ať už je to tak, nebo tak, jsou oblíbené a lidé si na nich velmi rádi pochutnávají.

Ryba, maso

Dostatek bílkovin získáte nejen z luštěnin, zeleniny a oříšků, ale také z kvalitně připraveného kuřecího, hovězího nebo vepřového masa a z ryb. Už výběr koření dokáže udělat z masa opravdovou lahůdku. Můžete si tak vychutnat již tradiční kuřecí řízek, hovězí steak nebo vepřový plátek s jakoukoli přílohou, na kterou budete mít chuť. Na rybách si pochutnáte zejména z grilu i s obyčejnou přílohou, jako jsou brambory nebo pečivo.

Tipy na jídla z výše uvedených potravin:

  • Lahodná omeleta
  • Spaghetti carbonara a bolognese
  • Palačinky a lívance
  • Maso s přílohou a zeleninovým salátem
  • Bruschetta
  • Zeleninový salát s křupavou bagetkou
  • Zapečené těstoviny
  • Těstovinový salát
  • Smažený sýr s domácími hranolky
  • Pomazánky
  • Rýžový nákyp a mléčná rýže
  • Rizoto
  • Zapečené špíz s přílohou
  • Bramborové, cuketové, brokolicové, celerové placky
  • Koláč quiche