Řešíte otázku, kam vyrazit na zimní dovolenou, ale na Alpy se zrovna necítíte? To vůbec nevadí! V následujícím článku se dozvíte ty nejzajímavější tipy na výlety v Beskydech

Beskydy? Lyžařův ráj!

Lyžování je pro mnohé neodmyslitelnou součástí trávení zimní dovolené. Naštěstí Beskydy nabízejí spousty areálu, kde můžete spokojeně strávit na lyžích celý den. Jako první si zmíníme ski areál U Sachovy Studánky na Horní Bečvě. Areál se nachází na silnici mezi Rožnovem pod Radhoštěm a Slovenskem. Lyžařské svahy jsou vhodné k běžnému lyžování i k výuce pro lyžařské kurzy. V blízkosti se nachází mnoho hotelů a soukromých chat poskytující ubytování. 

lanovka

Musíme zmínit i rekreační středisko Skipark Gruň. Svahy se nachází v chráněné krajinné oblasti na úbočí vrcholu Gruně. K dispozici je až 3,8 km sjezdovek. Lyžařská a snowboard škola, servis, půjčovna. Po dni na svahu využijte relaxace v netradičních venkovních koupacích sudech. Voda v sudech má příjemnou teplotu mezi 38°- 39°C. Proudy vody vás příjemně masírují a vy jen odpočíváte.

Kousek stranou pozornosti je areál v Mezivodí, který se nachází blízko známějšího areálu Bílá. To však nemění nic na kvalitách areálu. Mezivodí poskytuje čtyři vleky s různými obtížnostmi a délkami tratí. Benefitem je parkování u vleků zdarma. U areálu se nachází pronajímatelné chatky, které poskytnou příjemné prostředí s dostatkem soukromí. Pokud se vám nebudu chtít po celém dni na svahu dojít do restaurace na jídlo, vůbec nevadí. V chatkách si bezproblému připravíte předem hotová jídla.

Jednu z nejlepších sjezdovek pro carving najdete kousek za hranicemi ve slovenském Makově. Areál také disponuje školou Carvingu a Freestyle. Nachází při cestě z Rožnova pod Radhoštěm na Bytču. Nachází se zde šest sjezdovek a čtyři lyžařské vleky. Samozřejmostí je noční lyžování. 

lyžování

Vyžití i pro nejmenší!

Chystáte se na zimní dovolenou poprvé i s dětmi a potřebujete je naučit lyžovat? V tom případě využijte ski areál Opálená ve Pstruží u Čeladné. Je zde dětský park vybaven malým vlekem s nízkým vedením lana. Park je umístěn mimo hlavní sjezdovku s nízkým sklonem svahu, který je pro začátečníky na lyžích, nebo snowboardu doslova ideální. V parku jsou i různé pestré překážky pro děti, jako je slalom, oblouky a mnohé další.

Desítky kilometrů běžeckých tras

A kam v Beskydech na běžky? Na to vám odpoví hned několik míst! Číslem jedna pro běžky jsou Pustevny, které poskytují přes 74 km upravených tras. K nejvyhledávanějším běžeckým trasám patří nenáročná hřebenovka směrem na Radhošť nebo na Martiňák, s překrásnými výhledy do okolí.

Beskydy

Vyzkoušejte také běžecký areál na golfovém hřišti v Čeladné. Celkem zde najdete tři tratě s různou náročností. Modrou stopu s malou náročností, červenou stopu se sportovnějším charakterem a nejnáročnější žlutou stopu. Celkově se zde nachází 15 km udržovaných stop. 

Spousta skvělých tras pro běžky se nachází i v okolí obce Staré Hamry. Můžete zde využít okruhy Staré Hamry – Bílá a zpět, Bílá – Sedlo pod Bobkem – Bumbálka – Bílá, Bílá – Samčanka – Kozí hřbety – Bílá a další.

Doufáme, že vám naše tipy zpříjemní zimní dovolenou a vy tak budete mít spousty zážitků, na které budete dlouho vzpomínat.