Pokud se ještě rozmýšlíte, kde by se vám v Chorvatsku mohlo nejvíce líbit, náš malý průvodce vám usnadní výběr.

Kudy tudy do Chorvatska?

Existuje několik osvědčených tras, kterými se z České republiky dostanete do Chorvatska. Vyberte si z našeho přehledu podle začátku a cíle vaší cesty.

Cíl vaší cesty: Zadar

  • Praha - Znojmo - Vídeň - Graz - Maribor - Záhřeb - Karlovac - Bosiljevo - Žuta Lokva - Gospić - Gornja Ploča – Zadar
  • Praha - Znojmo - Vídeň - Graz - Maribor - Záhřeb - Karlovac - Plitvická jezera - Gračac - Maslenický most – Zadar

Cíl vaší cesty: Dubrovník nebo Makarská

  • Praha - Znojmo - Vídeň - Graz - Maribor - Záhřeb - Karlovac - Bosiljevo - Žuta Lokva - Gospić - Zadar - Dugopolje - Šestanovac - Makarská - Opuzen – Dubrovník
  • Praha - Znojmo - Vídeň - Graz - Maribor - Záhřeb - Karlovac - Plitvická jezera - Gračac - Knin - Sinj - Split - Omiš - Makarská - Opuzen – Dubrovník

Cíl vaší cesty: Split

  • Praha - Znojmo - Vídeň - Graz - Maribor - Záhřeb - Karlovac - Bosiljevo - Žuta Lokva - Gospić - Zadar - Dugopolje – Split
  • Praha - Znojmo - Vídeň - Graz - Maribor - Záhřeb - Karlovac - Plitvická jezera - Gračac - Knin - Sinj - Split
Chorvatsko

Co vám na cestě do Chorvatska nesmí chybět

DOKLADY

Bez dokladů se vážně neobejdete. Zkontrolujte si, jestli máte občanku, řidičák i techničák, ať se nemusíte vracet přes půl republiky. Chorvatsko patří do Evropské unie, proto vám občanský průkaz postačí. Děti musí mít speciální dětskou občanku, která se vystavuje na omezenou dobu a je třeba hlídat její platnost.

MAPY & GPS

I když řízení zvládáte téměř poslepu, bez mapy a kvalitní GPS navigace raději nejezděte. Výhodné jsou i navigační aplikace, které vám kromě směru cestu ukáží, kde je zrovna objížďka, kde stojí policejní hlídka, nebo kde vás změří radar. Stáhněte si třeba promyšlený navigační systém Waze. Tato vychytávka mluví česky a je zcela zdarma, pro Android i iOs.

DÁLNIČNÍ ZNÁMKA A MÝTNÉ

Každá cesta něco stojí, proto počítejte s dálničními poplatky. Mýtné můžete na mýtnicích platit hotově, nebo kartou, a to i v zahraniční měně, podle úředního kurzovního lístku. Nezapomeňte si koupit dálniční známky všech zemí, kterými budete projíždět. Přehled dálničních poplatků najdete na této stránce.

POŘÁDNÁ SVAČINA

Obložené chleby a řízky už patří mezi klasiku. Ale studeného jídla se člověk pořádně nikdy nenají. Energie je pro řidiče opravdu důležitá! Není nic jednoduššího než sbalit pár zavařených hotových jídel,  jako svíčkovou, ptáčky či rajskou, nebo polévek, a ty si pak na odpočívadle pohodlně ohřát.

On the road