Ať už zimu a sníh milujete, nebo nenávidíte, musíte nám dát za pravdu, že takové dovolené na horách se nic nevyrovná. Je rozdíl strávit chladné dny ve městě a na sjezdovce. Jestliže jezdíte na lyžích či snowboardu, tak moc dobře víte, že měkký sníh pod nohama a studený vítr na tvářích dokáže vytvořit ten nejlepší pocit. A víte co, vůbec kvůli tomu nemusíte jezdit do zahraničí! Poradíme vám, kam v Česku vyrazit a užít si pořádnou jízdu.


Hurá do… Jeseníků

Praděd

Nejznámější zimní středisko Ovčárna leží pod vrcholem Petrových kamenů v nadmořské výšce 1200 – 1440 metrů nad mořem. Na severních svazích Petrových kamenů jsou nejvýše položené vleky a sjezdové tratě v ČR. Pořádně zajezdit si můžete také ve snowparku. Návštěvníci mohou oblast Ovčárny navštívit jak v zimě, tak v létě.

Kouty nad Desnou

Poměrně nové lyžařské středisko, které se nachází v obci Loučná nad Desnou. Tento areál je výjimečný svou šesti sedačkou lanovkou, neboť v jiných areálech doposud nebyla. Plocha sjezdovek zabírá 25 hektarů. Kouty mohou být také ideálním místem pro běžkaře, protože je zde krásné prostředí.

Červenohorské sedlo

Jedno z nejznámějších zimních středisek České republiky. A to díky výšce 1013 metrů nad mořem a kvalitních sjezdovek. Pro návštěvníky je připraveno 8 vleků a 5,5 kilometrů sjezdových tratí. Chlubit se také mohou snowparkem a čtyř sedačkovou lanovkou.

Zima

Hurá do… Beskyd

Malenovice

Areál se nachází na úpatí Lysé hory v obci Malenovice, a to ve výšce 520 – 720 metrů nad mořem. Návštěvníci mohou očekávat (je-li třeba) umělé zasněžení, úpravu rolbou a večerní osvětlení. Tento areál se nemůže chlubit nejdelšími sjezdovkami, ale za to nabízí krásné prostředí a nový penzion v blízkosti.

Velké Karlovice

Turisty velice oblíbený ski areál Razula najdete v karlovickém údolí Léskové. Nabízí nejmodernější vleky a sjezdovku dlouhou 1 kilometr. Razula je také ideální pro děti, které se mohou učit v Tygří lyžařské škole. Na své si přijdou milovníci rychlé jízdy, neboť zde vytvořili sáňkařskou louku.

Hurá do… Krkonoš

Špindlerův mlýn

Špindlerovské sjezdovky nejsou známe jen mezi celebritami, ale také mezi sportovci. Dvakrát se zde jel světový pohár. Areál patří mezi oblíbená místa, kde strávit Silvestra. Návštěvníkům nabízí 27 kilometrů sjezdovek a desítky kilometrů běžeckých tratí. Zabaví se tu jak děti, tak dospělí.

Další informace o tomto středisku najdete v samostatné recenzi zde.

Rokytnice nad Jizerou

I Krkonoše nabízejí sjezdovky podobné těm v Alpách. Nachází se zde nejdelší česká sjezdovka – modrá turistická z Lysé hory v Rokytnici nad Jizerou, která vede přes 3 kilometry. Nejenže si užijete krásného okolí hor, ale zároveň se řádně projedete. Areál se dělí na Skiareál Studenov a Horní Domky.

Jánské Lázně

SkiResort Černá Hora se považuje za největší lyžařský resort v Česku, kde můžete jezdit na sjezdovkách, které mají společně 44 kilometrů. Dohromady se jedná o pět propojených areálů. Návštěvníci mohou také využít spojení Černé hory s Pecí pod Sněžkou, a to pomocí roleb či skibusů. Resort je vhodný jak pro děti (lyžařská škola), tak dospělé.

 

Ceny se samozřejmě u každého skiresortu i místa liší, záleží na každém detailu. Jestli pojedete na více dní, autem či veřejnou dopravou, jak dopředu se rozhodnete a další podmínky. Pokud chcete ušetřit, zjistěte si všechno v čas a vezměte si jídlo s sebou. Třeba taková předpřipravená polévka nebo česká klasika v podobě omáčky vás na horách určitě potěší!

Lyže