Byli jste zvyklí procestovat větší část roku, pak ale přišel na svět prcek a vy se už teď nemůžete dočkat, až zase vyrazíte za dalším dobrodružstvím? Nemusíte čekat, cestovat se dá i s malými dětmi. Je to kapku složitější, ale s dobrým naplánováním to bude hračka. Hlavní je nepodcenit přípravu. Zjistěte, jak se připravit na cestování s dětmi.

Vyrazit na dovolenou s dětmi: ano, či ne?

Pro někoho je cestování s miminkem nepředstavitelné, jiný by neměnil. Co rodič, to jiný názor na to, kdy je vhodné začít s dětmi cestovat. Jinak to bude mít pár, který část roku tráví v zahraničí, například v souvislosti se zaměstnáním, než rodina, která na dovolenou vyráží jednou za pár let. Vše záleží na vašem osobním přístupu

Pokud se rozhodnete s dětmi cestovat už od útlého věku, počítejte s tím, že je to o trochu složitější, než když se na cesty chystají pouze dospělí. Dítěti se budete muset trochu přizpůsobit. Všechno se ale dá zvládnout a nic vám nebrání zažít nová dobrodružství spolu se svými dětmi.

Proč nenechávat děti doma

  • Stmelíte rodinu a vytvoříte si jedinečné společné zážitky, na které budete dlouho vzpomínat.
  • Na neznámých místech děti objeví spoustu nových podnětů, díky kterým se budou více rozvíjet.
  • Budete s ratolestmi trávit více času venku místo u televize nebo počítače.
  • Děti se přirozenou cestou naučí něco o světě, o tom, jak to chodí v jiných zemích a kulturách.
  • Mohou si osvojit cizí jazyky, zejména pokud vyrážíte pryč na delší dobu.
  • Budou spokojené, když uvidí, že i vy jste šťastní a nemuseli jste se vzdát svých cestovatelských snů.

Cestování s dětmi: co s sebou vzít

Pár kousků oblečení, kartáček na zuby, pas a peníze – takhle jste možná vyráželi na dovolenou předtím, než se vám narodily děti. Pokud jste potřebovali něco jiného, zaimprovizovali jste nebo jste si potřebné věci jednoduše dokoupili. S dětmi to chce maličko větší přípravu. V ideálním případě si dopředu udělejte seznam, ať nic důležitého nezapomenete.

Chlapec se balí s maminkou na dovolenou.

Výbava na cestu

Ať už se do cílové destinace chystáte jet autem, vlakem nebo poletíte letadlem, neměli byste vynechat několik věcí, ke kterým se snadno kdykoliv dostanete. Po ruce mějte vždycky všechny doklady – pas, kartičku pojišťovny i všechny jízdenky či letenky a rezervaci k ubytování. Záleží, s jak starým dítětem cestujete, podle toho vybírejte i potřebné věci. Malé miminko vyžaduje více než školák druhého stupně.

Vyplatí se mít s sebou papírové kapesníčky, vlhčené ubrousky, rezervní oblečení, cestovní lékárničku i něco, čím se děti zabaví. Rozhodně nezapomeňte pití na cestu. Ideální je čistá voda nebo neslazený čaj. Stejně tak důležitá je i svačina. Pokud vyrážíte na dlouhou cestu autem, vsaďte na hotová jídla – když děti dostanou hlad, zastavíte a díky samoohřevu jim během chvilky naservírujete plnohodnotné jídlo.

TIP: Vezměte si zásobu hotovek s sebou, neutratíte za drahé jídlo v restauracích ani nebudete muset sami vařit.

Seznam věcí na dovolenou s dětmi

Při vytváření seznamu zohledněte, kam vyrážíte, v jakém ročním období a s jak starým dítětem.

  • Oblečení a boty – balte tak, jako byste se oblékali. Začněte u spodního prádla a ponožek, přidejte kalhoty, trička i svrchní vrstvy. Boty zvolte do každého počasí a určitě mějte náhradní.
  • Hygienické potřeby – kartáček a pasta na zuby, mýdlo, plenky, ručník… sepište si všechno, co byste mohli potřebovat.
  • Lékárnička – ujistěte se, že máte léky proti nevolnosti a průjmu, náplasti, repelenty a gely na štípance, antihistaminika, léky při nachlazení a na sražení teploty.
  • Praktické nezbytnosti – nezapomeňte na pláštěnku, krabičku na svačinu, sluneční brýle a podobné drobnosti.
  • Hry a hračky – cestovní hry zabaví děti nejen v autě nebo při čekání na vlak, ale také na pokoji, když počasí zrovna moc nepřeje. Nechte v kufru místo i na oblíbenou hračku. Pokud máte místo, můžete s sebou sbalit i míč, frisbee, koloběžku nebo brusle.

Pár tipů, aby vše klapalo, jak má

Pokud vás čeká vzdálená destinace, cestujte přes noc, děti snadno vše zaspí. Snažte se dítěti vyjít vstříc a nenuťte ho do něčeho, co zrovna nechce. I když se vám bude zdát, že na mobilu dítko strávilo už dost času, nechte mu ho ještě chvíli – vyhnete se tak nevrlosti z nudy vedoucí k pláči. Slaďte se s rytmem dítěte a respektujte své možnosti a zkušenosti.