VÁŠ NÁKUPNÍ KOŠÍK

Pískovcové sloupy v Zhangjiajie, Čína

Křemenné pískovcové sloupy najdete v čínském národním parku Zhangjiajie National Forest Park. Kdo je někdy zahlédl alespoň na fotografii, zažil pocit tajemna a záhady. Jak něco tak dokonalého mohla Matka příroda vytvořit? Jsou majestátné, nádherné, úchvatné... Jen vybrat pro jejich návštěvu ten správný čas (dle předpovědi), aby nebyly zahaleny do mraků a mlhy.

Jejich návštěvníci svorně říkají: Výhledy z vrcholů dolů jsou okouzlující, zejména když slunce pomalu klesá za obzor. Pod kůži se vám také vryjí pohledy na vrcholky z nábřežních cest pod nimi. Ani na chvíli se nebude chtít zastavit. Budete obdivovat jejich svislost připomínající řadu věží. Za jasného dne se pak zdá, jako by vrcholy tečkovaly krajinu přes údolí. Je zde spousta pozorovacích míst, kde se můžete kochat malebnou scenérií. Jediné, co narušuje poklidnou atmosféru tohoto místa, jsou četné turistické skupiny. A těch je opravdu požehnaně. Ostatně, kdo by si tu krásu nechal ujít.

Vrchol Tohivea, ostrov Moorea

Poklidný ostrov Moorea patřící Francouzské Polynésii je opakem rušného Tahiti. Láká ty, kdo vyhledávají nedotčené pláže, panenskou přírodu, chutné místní jídlo a relaxaci bez dalších lidí v těsné blízkosti.

Moorea je sopečného původu a jeho nejvyšším vrcholem je Tohivea o nadmořské výšce 1207 metrů. Další dva vrcholy se v překladu nazývají Hora s dírou a Žraločí zub. V jejich okolí najdete divoké vodopády obklopené zdejší exotickou přírodou. Na hornatý střed ostrova navazují ananasové plantáže, kde pracuje část ze zdejších šestnácti tisíc obyvatel. Jeho návštěvu doporučujeme všem, kdo se nejen rádi opalují.

Ďáblova věž, stát Wyoming, USA

Najdete ji v pohoří Bear Lodge a oproti jiným vrcholům měří pouhých 386 metrů vůči okolnímu terénu. Pro přesnost ovšem dodáváme, že nadmořská výška Ďáblovy věže činí celých 1 559 m.

Nevšední přírodní útvar je sopečného původu a vznikl před zhruba 50 miliony lety, kdy byla žhavá láva pod povrchem vytlačena vzhůru. Později byly díky erozi odstraněny okolní měkčí horniny, takže zůstala pouze osamocená Ďáblova věž. Rozpraskaný povrch je důsledkem chladnutí a krystalizace lávy. Prvnímu deklarovanému Národnímu památníku Spojených států ke slávě pomohlo to, že si “zahrál” ve filmu Stevena Spielberga Blízká setkání třetího druhu. Od té doby je z něj oblíbená turistická atrakce. A ta určitě stojí za bližší ohlédnutí, co říkáte?

Pohádkové komíny, Turecko

Při důkladnějším prozkoumání vypadají poněkud surrealisticky. Ať už ve vás ale evokují Pohádkové komíny cokoli, jejich tvar je výsledkem působení lávových proudů ze sopečných erupcí. Nachází se v údolí Národního parku Göreme v tureckém regionu Kappadokie, jehož součástí je i takzvané muzeum pod širým nebem. Tvoří jej množství svatyň, kostelů, klášterů, skalních obydlí i podzemních měst. Zdejší genius loci na vás dýchne svou výjimečnou krásou i otiskem bohaté historie. Tuto oblast začal člověk obývat už od času krále Heroda a postupně se zde formovaly i první indoevropské jazyky a základy křesťanství. Opravdu, místo jako z pohádky 1000 a jedné noci. Nemyslíte?

Cerro Torre, Argentina

Nyní vyrazíme do drsnějších podmínek. Cerro Torre je hora ležící na území Národního parku Los Glaciares a Národního parku Bernardo O'higgins v Patagonii v těsné blízkosti vsi El Chaltén v Argentině. Tudíž na půl cesty při hranicích s Chile. Je nejvyšší ze skupiny čtyř vrcholů: Cerro Torre, Torre Egger, Punta Herron a Cerro Standhart. Svým vzezřením připomíná obří jehlu a tento vrchol je právem považován za nejobtížnější alpinistický terén světa. Horolezci musí během výstupu překonat mnohá úskalí - sníh, led, tvrdou příkrou a nepříznivou skálu i trvalou nepřízeň počasí. Cerro Torre je totiž známá jako nejkrutější hora. Každého prověří. Ať je den jako malovaný, slunce jasně svítí a nebe je celé krásně modré, strmé stěny Cerra Torre jsou zahaleny do jednoho velkého tmavého mrakového chuchvalce. Není vidět na krok. Občas se ale poštěstí a majestátní ostrý vrchol se ukáže v celé své kráse.