VÁŠ NÁKUPNÍ KOŠÍK

Ať už na řece, rybníku nebo ze břehu. Rybaření v zimě má díky tichu, klidu a všude třpytící se krajině od sněhových vloček své osobité kouzlo. Jak se však na zimní rybolov připravit, kde chytat, na co si dát pozor a co můžete chytit? Následující článek vám nabídne odpovědí.

 

 

 

Kde rybařit v zimě

V zimním období bývá voda čistší. Ryby se proto stahují do větších hloubek, kde moc neproudí voda a predátoři je neuvidí. Ze stejného důvodu mají také v oblibě místa poblíž větších překážek. Pokud se ryby ve velkém nestahují na svá zimní stanoviště, je velmi možné lovit na stejných místech jako v létě. Mezi rybáři jsou velmi oblíbené řeky Svratka, Labe, Morava, Poodří, Lipno či Třeboňsko. Každý rybář má však své oblíbené místo, které nerad prozrazuje.

Řeka v zimní krajině

Rybaření v zimních podmínkách

Pro zimní rybolov se hodí především pruty s jemnou gramáží. Berte si také s sebou méně věcí. Terén je ve sněhu často špatně schůdný a můžete často měnit místa. Postačí tedy prut, naviják s vlascem či velmi účinné masové návnady. Mezi osvědčené nástrahy, které vám i při nízkých teplotách pomohou dostat do podběráku velkého kapra, patří plovoucí boilies.

Při rybaření můžete sedět na stejném místě i několik hodin. Nezapomeňte tedy na kvalitní boty a zimní bundu, která neprofukuje. Slunce je v zimě velmi ostré, kvalitní sluneční brýle s vysokou UV ochranou nebudou vůbec na škodu. Nejlepší jsou brýle polarizační. Ochrání nejen před odrazy světla od sněhu, ale uvidíte s nimi dobře i pod hladinu.

Po ruce mějte termosku s horkým nápojem, který zpříjemní pobyt u vody. Pokud se vydáváte na celodenní lov, budete muset řešit i otázku jídla. Na tu vám odpoví předem připravená hotová jídla. Jsou vydatným zdrojem živin a bez konzervantů. Ohřev vyřešíte jednoduše samoohřívacími sáčky.

Princip ohřívání funguje na chemické reakci mezi směsí oxidu vápenatého s hliníkovým práškem a vodou. Počkáte 12-18 minut a můžete se pustit do jídla. Do samoohřevných sáčku bez problémů vložíte jakékoliv jídlo v uzavřeném sáčku.

Samoohřívací sáček na jídlo

Samotný lov probíhá buď ze břehu řeky, rybníka, kde není led, nebo tzv. na dírkách. Lov na dírkách je zcela odlišný od lovu na nezamrzlé ploše. Pokud dlouhodoběji mrzne a vytvoří se potřebně tlustý led, alespoň 10 cm, vyvrtáme do něj díru. K takto vytvořenému otvoru v ledové bariéře začnou připlouvat ryby a můžete vesele lovit.

Jaké ryby v zimě chytíme?

V zimě samozřejmě úlovky nebudou tak pestré, jako přes letní měsíce. Nicméně nejčastěji chytíte říční kaprovité ryby, parmy, ostroretky nebo i okouny. Musíte také počítat s tím, že úlovky nebudou ani rekordních rozměrů. Rybaření v zimní krajině má své osobité kouzlo. Všudypřítomné ticho, klid a pohoda jsou balzámem na duši a příjemný únik od hektického světa. Nepodceňujte však přípravu, co se týče kvalitního zimního oblečení, teplých nápojů a výživného jídla, které si snadno vezmete s sebou.