VÁŠ NÁKUPNÍ KOŠÍK

Mějte kontrolu nad svým stravováním

Zdravý oběd pozitivně ovlivní celý den. Načerpáte z něj energii a k večeru se nebudete cítit vyčerpaně ani podrážděně. Navíc tělu dodáte tolik potřebné živiny a vitamíny. Zvyknout si na přípravu jídla do krabičky vás bude stát kapku úsilí, ale rozhodně se to vyplatí – budete mít jistotu, co jíte, a ušetříte za drahé obědy.

Vykouzlete zdravý a rychlý oběd do práce

Při sestavování jídla do krabičky se držte pravidla tzv. zdravého talíře – polovinu by měla tvořit zelenina a ovoce, čtvrtinu bílkoviny, jako je maso, ryby, vejce nebo mléčné výrobky, a čtvrtinu polysacharidy ideálně v celozrnné formě. Jídelníček doplňte zdravými tuky a dostatkem neslazených tekutin.

Přípravu jednoduchého oběda do práce si naplánujte dopředu a podle něj nakupte suroviny. Při vaření přichystejte o porci či dvě navíc, nebudete tak muset vařit každý den. Pokud v práci nemáte k dispozici mikrovlnku, nevadí – řada jídel se dá konzumovat i za studena. Navíc je s sebou přibalíte i malému školákovi nebo vezmete jako svačinu na výlet.

TIP: Přišel den, kdy si ani půlhodinku gaučinku nemůžete odpustit? Sáhněte po zdravých hotovkách, abyste si znamenitě pochutnali, stačí je jen ohřát. 

Připravte si chutné jídlo do krabičky

Pokud vám chybí inspirace na vaření rychlých obědů do práce, nezoufejte. Chutných a zdravých pokrmů, které zvládnete do 30 minut je celá řada. Obohaťte svůj jídelníček následujícími recepty a podívejte se jaké jsou dnešní moderní krabičkové diety.

Cuketová polévka v misce.

5 nápadů na teplá jídla do krabičky

  • Cuketová polévka s parmazánem – v hrnci osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli a cuketu. Po zezlátnutí vsypte drcený česnek. Zalijte vývarem, osolte, opepřete a vařte, dokud cuketa nezměkne. Přisypte bazalku a parmazán a rozmixujte. Přidejte smetanu na vaření a nechte projít varem. Polévku servírujte posypanou parmezánem s opečeným chlebem nebo čerstvou bagetkou.
  • Rybí karbanátek s bramborovou kaší – rybí filet opláchněte, osušte a rozemelte najemno nebo nasekejte na malé kousky. Smíchejte ho s vejcem, solí, pepřem, prolisovaným česnekem a majoránkou. Pokud bude směs moc řídká, přidejte strouhanku. Vytvarujte karbanátky a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte zhruba 20 minut na 200 ℃. Jako příloha se hodí bramborová kaše nebo chleba a kyselá okurka.
  • Špagety s mletým masem – cibuli nakrájenou na kostičky nechte na pánvi zesklovatět. Vsypte mleté maso a okořeňte solí, pepřem, špetkou chilli, majoránkou, bazalkou a oreganem. Až bude maso osmažené, přidejte nakrájená rajčata (čerstvá nebo z plechovky) a povařte. Můžete zjemnit smetanou. Podávejte se špagetami a posypte nastrouhaným sýrem.
  • Rizoto s tofu – na pánvi opečte plátky tofu a dejte stranou. Menší cuketu nakrájejte a zlehka orestujte. Po chvíli přidejte hrášek. Vsypte uvařenou rýží a dochuťte sojovou omáčkou a kari kořením. Podávejte posypané sezamovými semínky.
  • Těstoviny se zeleninou a tuňákem – celozrnné těstoviny uvařte v osolené vodě. Mezitím si nakrájejte čerstvá a sušená rajčata a rukolu na menší kousky. Smíchejte těstoviny se zeleninou a tuňákem (předtím z plechovky odlijte olej nebo šťávu) a přidejte bazalku, oregano a tymián. Přidejte pár lžic hummusu a důkladně promíchejte.

Kuřecí wrap

5 tipů na studený oběd do práce 

  • Tvarohová pomazánka s gorgonzolou na opečeném toustu – v misce smíchejte tvaroh s nastrouhanou gorgonzolou a troškou mléka. Přidejte nadrobno nakrájené hroznové víno a na sucho opražené oříšky. Pomazánkou můžete také naplnit uvařené vajíčko nebo grilovaný lilek.
  • Kuřecí wrap – na půlku tortillové placky rozložte listy salátu a poklaďte ji plátky rajčat, kukuřicí a najemno nakrájenou jarní cibulkou. Zakápněte chilli omáčkou a přidejte natrhané kuřecí maso a posypte nastrouhaným čedarem.  Na obou koncích přeložte cca 2 cm a zaviňte do rolky.
  • Sendvič s vajíčkovou pomazánkou – v misce smíchejte smetanový sýr s trochou mléka a nakrájenými vajíčky. Osolte a opepřete. Toustový chleba namažte pomazánkou, ozdobte na kolečka nakrájenými ředkvičkami a polníčkem. Přiklopte dalším plátkem toustového chleba a po rozkrojení podávejte.
  • Salát s mangem a špenátem – do misky natrhejte ledový salát a listy špenátu. Přisypte kousky manga a nadrolený kozí sýr. Salát můžete doladit také oříšky nebo rozinkami. Na zálivku smíchejte med, citronovou šťávu, olivový olej, sůl a prolisovaný česnek.
  • Lívance s čerstvým ovocem – v misce rozmíchejte vajíčko se 100 g moučkového cukru. Přilijte 200 ml mléka a zamíchejte. Přisypte kypřicí prášek a 150 g hladké mouky a metličkou promíchejte. Lívance smažte na rozpáleném másle. Namažte tvarohem nebo marmeládou a poklaďte kousky čerstvého ovoce.

Vsaďte na praktické pomocníky

Základem při přípravě rychlého jídla do práce je kvalitní krabička. Měla by mít oddělené přihrádky, klipsy po stranách a silikonové těsnění, aby vám oběd nevytekl do tašky. Také si pohlídejte, aby krabička byla vhodná pro ohřev v mikrovlnné troubě