VÁŠ NÁKUPNÍ KOŠÍK

Vrátili jste se z dovolené nebo jste jen nestíhali celý týden nakoupit a při pohledu do špajzu, lednice a chlebníku zjišťujete, že nemáte nic kromě hladu? Podívejte se znovu, ono tam takřka vždycky něco je. A většinou z toho uvaříte i docela slušný oběd nebo večeři. Stačí zapojit fantazii.

Zapátrejte po surovinách

V každé domácnosti se najdou železné zásoby v mrazáku, konzervované jídlo a zavařeniny ve spíži a nějaké ty sušené přílohy. Když máte štěstí, objevíte i česnek, cibuli, brambory, mrkev nebo vajíčka. A na tom už se dá stavět. 

Uvařit něco dobrého, když máte všechny suroviny, je hračka, ale vařit, když máte „jen“, co dům dal, to je jiná liga, která prověří vaši fantazii a kuchařské schopnosti. Kuře na paprice ani svíčkovou takhle z fleku asi nevystřihnete, ale palačinky, rizoto nebo chili con carne zvládnete.

Přečtěte si, jaké potraviny se vyplatí mít vždy doma.

Mléko + mouka + vejce = palačinky

Když máte tohle trio, jste vysmátí a můžete se pustit do výroby rychlého oběda bez masa – palačinek. Rozšlehejte 1 vejce se špetkou soli, hrnkem polohrubé mouky a 2 hrnky mléka. Tekuté těsto na palačinky pomalu lijte na olejem potřenou pánev a osmahněte po obou stranách. 

Palačinky pak dochuťte cukrem a vylepšete skořicí. Ti šťastnější z vás najdou ve spíži nebo lednici marmeládu nebo nějakou zavařeninu. Skvěle poslouží také jakýkoliv sýr nebo mražený špenát, který stačí orestovat na cibulce.

Maso + mražená zelenina + rýže = rizoto

Z této kombinace vytvoříte rychlý oběd s rýží. Pokud máte rýži a v mrazáku jste našli kuřecí, vepřové nebo třeba krůtí maso a pytlík zeleniny, připravte si rizoto. 

Nejdříve si dejte vařit nebo péct rýži. Pak nakrájejte maso na kostičky, zprudka jej orestujte na oleji. Přidejte koření podle chuti. Zeleninu rozmrazte ve vroucí vodě nebo podle návodu na obale, přidejte k masu, promíchejte, osmahněte a promíchejte s rýží. A voilà, rizoto je na světě.

Pokud masu neholdujete, přečtěte si, jak připravit rychlá jídla bez masa.

Mleté maso + fazole + rajčata v konzervě = chili con carne

Našli jste v mrazáku mleté a přemýšlíte, co k obědu z masa? Zkuste texaskou klasiku chili con carne. Kromě zmíněné trojice ingrediencí budete potřebovat ještě cibuli, česnek, chili, majoránku (můžete použít i oregano), pepř, sůl a cukr. V originálním receptu najdete ještě čerstvou červenou papriku, ale pochutnáte si i bez ní.

Cibuli nakrájenou na kostičky osmahněte na oleji, přidejte nasekaný česnek, pepř a chili (nešetřete). Poté přihoďte na pánev mleté maso a dobře ho orestujte. Přilijte hrnek teplé vody, konzervovaná rajčata, lžičku cukru a majoránku. Zakryjte pánev pokličkou a duste asi 20 minut. Pak přidejte konzervu fazolí a ještě chvíli vařte.

Nesourodé zbytky = polévka

Našli jste jen 1 cibuli, mrkev, bramboru, pár stroužků česneku a zbytky luštěnin? Pak máte vše potřebné na polévku. Nakrájejte zeleninu na kostičky, osmahněte cibulku na pánvi pak přidejte luštěniny, osolte a vařte. 15 minut před koncem hoďte do hrnce brambory, mrkev, česnek a majoránku. Podle množství a druhu surovin můžete uvařit třeba i česnečku nebo bramboračku.

Vybavte se na příště

Pokud se příště chcete vyhnout rychlému obědu à la „co dům dal“, pořiďte si do zásoby hotová jídla v sáčku. S přehledem vydrží 2 roky v pokojové teplotě.  A i když doma nic není, můžete si během několika minut pochutnat na kuřeti na smetaně, guláši nebo třeba na kuřecí kapse. Pokud máte rádi asijská jídla, vybavte se kuřecí čínou, ke které stačí uvařit rýži.

Jídla s kuřecím masemJídla s hovězím masemJídla s věpřovým masemBezmasá jídla