VÁŠ NÁKUPNÍ KOŠÍK

Doba, kdy maso znamenalo přepych a nedělní pečeně byla zážitkem, na který se čekalo celý týden, je už dávno pryč. V současné době se stále častěji řeší to, jak jedení masa alespoň zčásti omezit, ať už z dietetických, nebo etických důvodů. 

Vařte levně a rychle aneb vegetariánské jídlo „co dům dal“

Vegetariánské speciality nemusí být žádná věda, spoustu z nich vykouzlíte z potravin, které máte vždy doma. Bezmasá rodinná večeře nebo posezení s přáteli tak může znamenat málo stresu s přípravami a hodně spokojených strávníků, pro které bude chutné vegetariánské jídlo milým zpestřením.

Bezmasá večeře pro celou rodinu

Spousta hladových bříšek? Recepty z jednoho hrnce jsou přesně pro vás. Od hustých luštěninových polévek, které v zimě zahřejí, po těstoviny s různými druhy omáček. Řešením je také plná zapékací mísa tenkých bramborových plátků pečených s brokolicí, přelitých česnekovo-sýrovým bešamelem.

Spousta hladových bříšek a příliš málo času na zapékání a vaření? Nezoufejte, zásobte se bezmasými hotovými polévkami nebo zeleninovým gulášem a dalšími vegetariánskými jídly v sáčku a v minutě servírujte vydatné a chutné pokrmy

Inspiraci pro lehký bezmasý oběd načerpáte z článku Oběd bez masa? Jde to jednoduše a rychle.

Vyzkoušet bezmasou večeři

Rychlá večeře s pečivem

Když se řekne fazole a pečivo, napadne vás nejspíš fazolový guláš s chlebem. Co ale vyzkoušet fazolovou pomazánku? Pár vteřin v mixéru udělá s fazolemi, olivovým olejem, solí, česnekem a kořením či bylinkami divy. Servírujte ji na čerstvém chlebu nebo na opečené bagetce jako jednohubky posypané vlašskými ořechy.

Jemnější chuti docílíte přidáním lžíce žervé. Nebojte se také sáhnout po jiných luštěninách. Nejen pro použití v pomazánkách se báječně hodí černá čočka beluga, které se přezdívá vegetariánský kaviár.

Přečtěte si o dalších trvanlivých potravinách, které by neměly chybět ve vaší spíži. 

Večerní zobání a chuťovka k vínu

Rádi si večer posedíte u televize nebo s kamarády a zobete olivy, tyčinky nebo třeba sýr? Právě společně s ním servírujte domácí cibulové čatní. Z červené cibule, vinného octa, červeného vína a třtinového cukru vám na pánvi vznikne naprostá lahůdka, po které se budete moci utlouct.

Objevte nové chutě

Pro Čechy nezvyklá a exotická, pro Asiaty naprosto běžná. Taková jsou lehká a pikantní jídla asijské kuchyně, která potěší nejednoho milovníka pálivé chuti, vegetariána, vegana i zvídavého gurmána, co se nebojí experimentovat. 

Robi „čína“

Maso v klasické „číně“ nahraďte třeba tempehem nebo robi. Chcete si ušetřit čas s přípravou? Spolehněte se na kombinaci robi a zeleniny v hotových jídlech bez masa v sáčku a užijte si vegetariánskou exotiku hned.

Tofu ramen

Pokud máte rádi asijský styl polévek, vyzkoušejte vegetariánský ramen. Na oleji osmahnuté tradiční houby shiitake, smíchané s miso pastou, zalijete zeleninovým vývarem. Zatímco bude polévka probublávat, uvaříte si speciální ramen nudle, vajíčko a osmahnete tofu. K dochucení bude stačit už jen pár kapek sójové omáčky nebo nasekaná chili paprička.

Udělejte si aspoň jeden bezmasý den v týdnu

Patříte mezi zaryté milovníky masa a razíte heslo „maso každý den“? Zkuste udělat menší pokus a stanovte si alespoň jeden den v týdnu, kdy se vzdáte salámů, řízků a steaků. Budete překvapeni, jak moc si pochutnáte a dosyta se najíte i bezmasých jídel, aniž byste byli vegetariáni či vegani. Vaše tělo i příroda vám poděkuje.

Tip na závěr

Věděli jste, že veganství není jen o způsobu stravování, ale i o vašem módním stylu? Pokud si chcete být jisti, že kupujete veganské boty a oblečení, sledujte, z jakých materiálů jsou vyrobeny - nejčastěji například z organické bavlny, veganské kůže, lnu nebo viskózy vyrobené z přírodní celulózy.