Horké letní dny jsou již za námi, to ale neznamená, že se stále nemůžeme vydat na výlet a zažít dobrodružství. Počasí má ještě příjemnou teplotu a doslova vybízí na výpravy po horách s batohem a stanem na zádech. Co si v takových případech zabalit s sebou a co naopak nechat doma? Jak ušetřit místo v batohu se dozvíte v následujícím článku.

 

 

Těžké plánování, lehké cestování

Nejlehčí plánování nastává, pokud se chystáme na jednodenní výlet. Zde nám stačí pití, něco dobrého k jídlu. Osvědčené jsou čokoládové tyčinky a v poslední době energetické proteinové tyčinky, sušené maso. K hygieně postačí kapesníky a vlhčené ubrousky. Místo v batohu prakticky neřešíme.

Složitější plánování nastává, pokud se chystáme na výlet trvající několik dní. I kilo navíc na zádech dříve či později znatelně poznáte. Mnoho lidí si chce i odpočinout od společnosti a vyhnout se kempům a chatám, proto volí spaní ve stanu. Pokud to zákony země, po které cestujete, dovolují, většina cestovatelů zvolí spaní ve stanech ve volné přírodě. Tím jsou však odkázání sami na sebe a všechny věci si nesou s sebou.

Rozvrhněte si věci v batohu tak, abyste nejtěžší zátěž měli přímo na zádech. Středně těžké věci na spodu batohu a nejlehčí vyplňovaly zbytek prostoru. Stan, který bude po několik dní vaši střechou nad hlavou, je vhodné volit lehčí. Novější stany se pyšní lehčí hmotností, při zachování příjemných vnitřních podmínek. Sbalený stan i karimatku je lepší přivázat na popruhy vně batohu. Tím znatelně ušetříme jeho vnitřní prostor.

Samoohřívací sáček na jídlo

Jídlo už tolik místa nezabere

Při horských túrách potřebujeme mnoho sil, které nám doplní pořádné jídlo. Stravování je po hygieně jeden z nejdůležitějších bodů. Možným řešením je mít vlastní plynovou bombičku s vařičem. Bombičku pořídíte s hmotností do půl kilogramu. Pokud si chceme sami vařit, musíme si pro jistotu s sebou nést i pitnou vodu. Ne vždy narazíme na horské prameny nebo jiný zdroj pitné vody. Zjednodušeně počítejme s tím, že každý litr vody je kilo navíc. K tomu přičtěme samotnou hmotnost jídla a celkem se proneseme.

Ušetřit váhu, ale i drahocenný prostor v batohu, můžou trvanlivá jídla na cesty, nejlépe samoohřívací. Princip ohřívání funguje na chemické reakci mezi směsí oxidu vápenatého s hliníkovým práškem a vodou. Množství vody je však daleko menší, než při vaření na vařiči. Ohřev trvá 12-18 minut. Do samoohřevu můžeme vložit prakticky jakékoliv jídlo v sáčku. A vychutnat si například svíčkovou s výhledem na Alpy při západu slunce stojí vážně za to! Další praktickou výhodou sáčku je jejich lehčí váha oproti jídle ve sklenici nebo plechové konzervě. Mnozí ocení i sušené maso a další praktické pochoutky do kapsy.

Stan v horách

 

Zaručené tipy k balení

Jako milovníci přírody nezapomínejme na to, že s úbytkem jídla vám přibydou odpadky, které musíme nést s sebou. Odpadky nevyhazujeme do přírody, ale ukládáme je do tašky/pytle a vyhodíme u nejbližší popelnice. Proto je velmi výhodné jídlo v lehkých plastových obalech. Další místo nám nečekaně ušetří telefon. Mapy, atlasy, slovníky, svítilnu, kompas a další vychytávky stáhnete jako aplikaci. Samozřejmě při vyšším počtu spuštěných aplikací nastává vyšší spotřeba energie. Potřebu elektrické energie nám pokryje power banka. Potřeby první pomoci mějme vždy po ruce v předních kapsách batohu. Rychlý přístup k nim může v extrémním případě zachránit i život. Pokud jedeme pod stan, počítáme s tím, že horkou vanu každý den mít nebudeme. Rychleschnoucí ručníky a vlhčené ubrousky nám určitý komfort zaručí.

Jak se sbalit pod stan? Co vařit pod stanem a jak ušetřit místo v batohu? Snad jsme vám našimi tipy poradili a vy si budete moct užít nezapomenutelná dobrodružství, která plánujete.