Patříte mezi rybáře, který se svého koníčku nevzdává ani v zimě? Jste nadšený turista, který tráví čas v horách i při sněhových závějích? Nebo se občas musíme v práci ve stravování spolehnout sami na sebe? Určitě všichni před nadcházející zimou řešíte, jak si na svých cestách vařit. Následující článek vám poskytne pár tipů, jak si vařit bez obtíží i v zimě. 

Praktické samoohřívací sáčky

Možností, jak ohřát jídlo jinak než v mikrovlnce nebo dokonce bez sporáku, je velmi mnoho. V poslední době jsou velmi oblíbené samoohřívací sáčky. Jedná se o relativně novou věc, která do puntíku plní svůj účel.

samoohrivaci_sacek

Ohřev jídla funguje na principu chemické reakci mezi směsí oxidu vápenatého s hliníkovým práškem a vodou. Na ohřev jídla nepotřebuje přívod elektřiny ani jiného zdroje energie. Jídlo si ohřejeme tak, že odtrhneme horní část sáčku a vložíme předem připravené jídlo. Sáček položíme na zem a následně do něj nalijeme potřebné množství vody, které nám značí ryska. Množství vody se použije menší, než při klasickém ohřevu na vařiči. Velikost je k dostání pro ohřev jednoporcového i dvouporcového jídla v sáčku, nebo ve sklenici. 

Samotný ohřev poté trvá 12-18 minut a jídlo je připraveno. K dalším praktickým vlastnostem, kromě rychlého ohřevu, patří i malá hmotnost, kterou ocení hlavně baťůžkáři. Příjemná je i pořizovací cena, která činí 35 Kč za jeden sáček. Ohřev jídla je možný v autě, v přírodě. Prakticky kdekoliv.

Jaké máme další možnosti ohřevu jídla?

Moc dalších možností jak ohřívat jídlo v přírodě, u řeky, nebo v kamiónech není. Ale přesto si je pojďme popsat.

Vařiče odpoví na otázku, jak ohřát jídlo v kamionu. Jsou sice těžší, tudíž pro baťůžkáře méně pohodlné, ale v kamiónech se pro ně místo vždy najde. K nevýhodám patří i nutnost rovného podkladu, na který vařič postavíme. Musíme také hlídat, zda-li máme dostatek plynu v bombičce.

ohniste

Vytvoření vlastního ohniště pro přípravu jídla je romantika, která nikdy nezevšední. Nicméně jsme velmi omezení počasím. Vytvořit si vlastní táborák je možné jen od jara do podzimu, kdy jsou teploty pro sezení u ohně ještě snesitelné, a nalezneme dostatek dříví na podpal. V zimě nám možnost vytvoření vlastního ohniště zcela odpadá.

Snad vám článek předal pár rad a tipů a vaše vaření v zimě bude jednodušší a bez obtíží. Užijte si tak výlety, rybaření, ale i pracovní cesty ještě více!