Málo času, ne zrovna moc peněz, ale pořádný hlad? Pohled na studentské jídlo se v uplynulých letech proměnil. Málokterý student dnes dá zavděk lacinému salámu a těstovinám s kečupem. I v době nakloněné kvalitní zdravé stravě je však pro studenty důležitá cena jídla a rychlost jeho přípravy. Mrkněte na tři recepty na studentská jídla, na kterých si pochutná každý.

Základní tipy jak ušetřit za jídlo

Rozumně šetřit na jídle neznamená slevovat z požadavků na jeho kvalitu. Není to o to kupování pochybného salámu místo 98% šunky. Jděte na to jednoduše a chytře, řiďte se následujícími tipy:

  • Vařte aspoň 2 porce najednou. Zabijete dvě mouchy jednou ranou. Když se další den večer vrátíte z přednášky hladoví, budete rádi, že vás v lednici čeká pořádné jídlo. Pokud toho najednou uvaříte ještě více, jednotlivé porce zamrazte.
  • Omezte jedení v restauracích. To se lehko řekne, ale co když je chuť na pořádnou svíčkovou nebo na poctivý guláš? Sáhněte po hotových jídlech v sáčku. Vyjdou levněji než v restauraci a pochutnáte si.
  • Zužitkujte zbytky. Zbyla trocha zeleniny a masa, kterému hrozí zkažení? Uvařte si vývar, kterým dáte zavděk jindy.
  • Nakupujte vždy s rozmyslem. Hlavní zásadou je nenakupovat hladoví. Před nákupem si udělejte seznam a už při jeho psaní uvažujte, co asi následující týden uvaříte.
  • „Zachraňujte“ potraviny. Neostýchejte se koupit sýr, kterému příští týden končí expirace. Hned si udělejte francouzské brambory a celý jej spotřebujte.
    Vařte ve jménu „co dům dal“. I v pátek večer se dají v lednici najít potřebné suroviny k vykouzlení vydatného oběda nebo jednoduché večeře. Inspirujte se článkem 3 nápady na rychlý oběd aneb když doma „nic“ není.

Za rychlé a levné studentské jídlo není důvod se stydět

Společná kuchyň na koleji nebo ve studentském bytě nenabízí zrovna ideální podmínky pro nějaké kulinářské kouzlení. Musíte být rychlí, protože nejste sami, kdo si potřebuje uvařit, a schopní improvizace. Stává se totiž, že se zničí pánev, ztratí obracečka a podobně.

Základem studentské kuchařky jsou tedy nenáročná, rychlá a levná jídla pro studenty. Nahlédněte pod pokličku třem z nich a překvapte sebe i okolí chutným jídlem. 

Mexická rýže

Aroma mexické rýže provoní kuchyňku i chodbu kdejakého internátu nebo kolejí v pár minutách. 

Na přípravu potřebujete jen 100 g mletého masa, 100 g rýže, 100 g rajčat, zelenou papriku, chili papričku, 2 stroužky česneku, 1 cibuli, hrst mraženého hrášku nebo kukuřice a ideálně i 200 ml vývaru (třeba právě ze „zbytků“). Nezapomeňte ani na tvrdý sýr k posypání.

K cibuli orestované na oleji přidejte maso, chvíli míchejte. Dále vsypejte neuvařenou rýži, po cca 5 minutách přichází na řadu rozdrcený česnek, rajčata, zelená paprika a chili paprička. Vše zalijte vývarem (případně vodou) a na 15 minut zakryjte pokličkou. Ve chvíli, kdy je rýže měkká, stáhněte plamen a do mexického rizota vmíchejte ještě mražený hrášek nebo kukuřici. Nechte vše ještě 10 minut dojít a na talíři si mexickou rýži posypejte nastrouhaným sýrem.

TIP: Raději byste vegetariánskou verzi? Nahraďte maso fazolemi napůl uvařenými předem, nebo v konzervě (ty stačí přidat spolu s mraženou zeleninou).

Brambory zapečené se slaninou a sýrem

Pečené brambory jsou klasika, která nikdy neomrzí. Vyzkoušejte je ale i jinak než na francouzský způsob. Ulehčete si přípravu a krájení omezte pouze na jeden řez. 

Potřebovat budete 1 kg velkých brambor, 150 g slaniny, 150 g plátkového sýra typu gouda apod., 200 ml zakysané smetany, bylinky (pažitku, petržel nebo bazalku).

Omyté brambory (neloupané, zato dobře vydrhnuté) rozkrojte podélně na poloviny. Osolte a rozložte je (řeznou plochou nahoru) na plech potřený olejem a pečte v zapékací míse asi 45 minut. Na posledních 10 minut pečení položte na každou polovinu brambory plátek slaniny, aby hezky zkřupavěla. Nakonec ji zakryjte plátkem sýra a počkejte, až se rozteče. Vedle v misce si připravte jednoduchý dip, stačí smíchat zakysanou smetanu s bylinkami. 

Variace na salát Niçoise

Zní to jako jídlo z francouzské restaurace? Stejně tak to může být váš zítřejší počin ve studentské kuchyňce. Vydatný salát, který se hodí na oběd i na večeři si oblíbíte pro výbornou chuť i snadnou přípravu. 

Na dvě porce salátu Niçoise je třeba 250 g brambor, konzerva tuňáka (cca 100 g), 2 ks vajec, 100 g zelených fazolek (použijte klidně mražené), půlka hlávky salátu, necelá hrstka černých oliv a pár cherry rajčátek. Zálivku vyšleháte z 1 lžíce oleje z tuňákové konzervy, 1 lžíce vinného octa, lžičky majonézy, lžičky hořčice (nejlépe hrubozrnné), pepře a soli. Výsledkem bude krémový dresink.

Nejdříve dejte vařit vajíčka a vedle v hrnci i brambory. K těm na posledních cca 7 minut přidejte i fazolové lusky. Do mísy vyložené lístky salátu položte brambory smíchané s lusky a zalijte je dvěma třetinami dresinku. Na vrch rozdrobte tuňáka, položte rozpůlená vajíčka a posypte olivami a cherry rajčátky. Vše zalijte zbytkem dresinku.

Servírujte i náročná jídla bez práce

Stýská se vám na koleji po poctivých polévkách a pořádných jídlech, na jejichž přípravu si netroufáte, nebo jednoduše nemáte čas? Nevadí, od toho jsou tady hotová jídla v sáčku, která stačí jen ohřát. Než si nachystáte talíř a příbor, jsou rajská omáčka s masovými kuličkami, dušené vepřové nebo segedínský guláš hotové.