VÁŠ NÁKUPNÍ KOŠÍK

Věděli jste, že i strava z velké míry ovlivňuje to, jak dobře budeme spát? Kromě toho, jak těžce se poslední jídlo stravuje, záleží i na tom, jaké živiny obsahuje. Podívejte se na 5 druhů jídel, která mohou přispívat pro kvalitnější a obecně lepší spánek. Rozhodně se vyplatí zařadit je do jídelníčku.

Kvalitní krůtí a kuřecí maso

Mezi potraviny s pozitivním vlivem na celkovou kvalitu spánku rozhodně patří kvalitní krůtí a kuřecí maso. Jde totiž o zdroj bílkovin, které neodmyslitelně patří do vyváženého jídelníčku. Zajímavá je však konkrétně jedna bílkovina. Jedná se o tryptofan. Tato základní aminokyselina je pro organismus velmi důležitá. Pomáhá podporovat regenerační procesy a působí proti stresu. 

A jak by mohla vypadat taková ideální večeře? Když krůtí či kuřecí maso zkombinujete s přílohou v podobě rýže nebo cizrnu a bulgur. Ty jsou zase bohaté na hořčík, který má pozitivní vliv na celkovou kondici nervové soustavy. 

Pozor ale na příliš velké množství tuku nebo koření, které může naopak dráždit trávení a způsobovat nepříjemné pálení žáhy, kvůli kterému rozhodně spánku na kvalitě nepřidáte. 

Mléčné výrobky

Další vhodnou potravinou pro pozitivní ovlivnění spánku je mléko a kvalitní mléčné výrobky. Snad každý ví, že v mléce najde zdroj vápníku. A jeho dostatečné množství v organismu může přispívat pro lepší usínání i celkový spánek. Kromě toho se v mléku nachází i výše zmíněná aminokyselina tryptofan. Pokud si tedy před spaním dáte sklenici teplého mléka, opravdu můžete pozorovat příznivý vliv na usínání. 

Když si do mléka nebo do jogurtu přidáte ještě lžíci medu, pomůžete spánku o trochu více. V medu se totiž nachází zdroj dalších aminokyselin a vitamínu A či B. Určitě si tak trochu medu můžete dopřáti i přímo před spaním buď ve zmíněném mléce, nebo přimíchaný do bylinkového čaje například z meduňky, která je pro podporu usínání ideální. 

Ovesné vločky

Do zdravého jídelníčku s dobrým vlivem na kvalitu spánku rozhodně patří i ovesné vločky. Ty si můžete přidat do jogurtu, ovocného smoothie, nebo si z nich udělat ovesnou kaši. Ovesné vločky jsou totiž ideálním zdrojem mnoha minerálů. Obsahují vápník, hořčík, křemík, fosfor nebo draslík. Navíc díky jsou, že jsou celozrnné a mají nižší glykemický index, pomohou velmi dobře zasytit, ale zároveň se snadno tráví. Představují tak nejenom ideální snídani, ale i skvělý typ na zdravou a lehkou večeři. 

Do ovesné kaše můžete rozmíchat také vajíčko a pro oslazení přidat banán. Obě tyto potraviny jsou pro spánek dobré díky obsahu aminokyselin či minerálů. Taková teplá večeře je ideální hlavně pro studené zimní večery, ale zároveň dostatečně lehká i na letní dny. 

Mandle a vlašské ořechy

Pokud chcete zlepšit kvalitu spánku, rozhodně do jídelníčku na pravidelné bázi zařaďte mandle a vlašské ořechy. Mandle jsou bohaté na draslík a vitamín B. To jsou látky s pozitivním vlivem na zdraví a správné fungování nervové soustavy. Kromě toho jsou také zdrojem bílkovin a prospěšných tuků. Večer si tak dopřejte hrst mandlí. 

Při pravidelné konzumaci vlašských ořechů zase můžete pozitivně ovlivnit správnou tvorbu serotoninu. Jde o hormon dobré nálady, který má vliv i na kvalitní spánek. Ve vlašských ořeších se ukrývá také zmiňovaný tryptofan a hořčík. Tím pádem jde opět o ideální kombinaci živin pro doplnění do organismu před spaním. 

Vajíčka

Mezi výborné potraviny, které se skvěle hodí na večeři, můžeme zařadit i vajíčka. Ta si můžete připravit jako volské oko, míchaná, ale třeba i vařená. Jejich pozitivní vliv na spánek je dán tím, že jsou zdrojem aminokyseliny tryptofan. Kromě toho obsahují další bílkoviny a pokud k nim nepřidáte velké množství oleje, jde o dobře stravitelné jídlo, které nijak zvlášť nezatíží trávení během spánku.