Poznejte Beskydy po bílé stopě. Horské hřebeny i rovinatá údolí nabízejí stovky kilometrů upravených i přírodních běžeckých tras. Pokochejte se malebnou krajinou a ochutnejte místní speciality. Objevte běžecké trasy v Beskydech pro děti, začátečníky i zkušené běžkaře.

Základní výbava na běžky

Běžky, kvalitní boty a hole jsou základ, ale co dále? Vsaďte na funkční prádlo a několik vrstev oblečení, které podle potřeby svléknete a zase oblečete. Na běžecké trasy nevyrážejte bez pití – v zimě obvykle necítíte žízeň, i tak ale tekutiny průběžně doplňujte. Stejně tak nezapomeňte ani na pořádnou svačinu. Místo obyčejných tyčinek si dejte jerky. Nestůjte dlouhé fronty na jídlo v horských chatách a vyzkoušejte vydatná hotová jídla, která díky samoohřívacímu sáčku připravíte kdekoliv v přírodě.

Trvanlivé jídlo na cesty

Běžecké trasy Beskydy

Pro milovníky zimních sportů jsou Beskydy jako stvořené. Kromě upravených sjezdovek zde najdete kilometry udržovaných běžeckých tratí, které jsou vhodné jak pro začátečníky, tak i pro zkušené běžkaře. Než vyrazíte na běžky, ověřte si aktuální podmínky na bílých stopách v Beskydech i stav jednotlivých tras.

Výchozí bod Pustevny

Pustevny jsou ideálním místem, odkud se vydat na běžkařský výlet. V okolí se nachází více než 70 km běžeckých tras různých náročností. Sledujte aktuální počasí i stav tratí

  • Na Martiňák a zpět – oblíbená trasa má celkem 16 km a zvládnou ji i rodiny s dětmi. 
  • K vrcholu Radhošť a nazpátek – trasa je vytížená i pěšími turisty, proto sledujte informace určené pro běžkaře, abyste se tam nemačkali. 8 km dlouhá trasa je pohodová a nenáročná.

Lysohorská běžecká magistrála

Lysohorská běžecká magistrála se skládá ze tří tratí, které vedou až na vrchol Lysé hory a jsou proto velmi oblíbené. Jedná se ale o náročnou trasu vhodnou spíše pro zkušené běžkaře. 

  • Trasa z Papežova – jde o nejkratší (cca 8 km), ale zato nejstrmější běžeckou trať.  
  • Trasa z Albínova náměstí – cesta stoupá pozvolna, až poslední dva kilometry je výstup strmější. Trať má 13,5 km.
  • Trasa z Visalají – napojuje se na běžeckou stopu z Papežova, ale je o dva kilometry delší.

Dvě ženy na běžkách.

Čeladná = běžky pro začátečníky

V golfovém resortu Čeladná najdete tři běžecké trasy v délce 15 km, které využijí také děti a začínající běžkaři. Klesání a stoupání je jen mírné a převýšení nepřesáhne 45 m. Na modré trase si užijete pohodové běžkování, červená a žlutá stopa mají spíš sportovnější charakter

Běžecké trasy v okolí Bílé

V okolí Bílé najdete 4 běžkařské stopy – červenou, modrou, zelenou a žlutou. Dohromady čítají běžecké trasy z Bílé přes 70 km. Nezapomeňte si předem zjistit aktuální podmínky.

Velké Karlovice jako běžkařský ráj

Oblast Velkých Karlovic přináší na 50 km běžeckých tras ve 13 různých okruzích. Zdejší stopy potěší jak sportovce, tak i děti a běžkaře–začátečníky. Pokud jste na běžkách ještě nestáli, nacvičíte si běžkařskou techniku na louce pod horským hotelem Lanterna.

Přírodní okruh Smrčina–Ostrá

Velmi zajímavý běžkařský výlet představuje okruh začínající v Sepetné, který vede přes Smrčinu a Ostrou horu zpět do výchozího bodu. Jedná se o přírodní stopu (není proto garantovaná), po které se ale pohybují i pěší turisté. 

Beskydská magistrála pro náročné

Beskydskou magistrálu tvoří síť udržovaných tras v celkové délce přes 300 km. Jedná se o dálkovou trasu pro běžecké lyžování, ale také pro jízdní kola nebo pěší turistiku. Beskydská magistrála nabízí dechberoucí výhledy a pohostinné horské chaty i pro ty, kteří ji nesjedou celou – můžete tak zvolit jen část jejího úseku.