Moravskoslezské Beskydy se rozpínají mezi Frenštátskou a Rožnovskou brázdou a řeka Ostravice rozděluje pohoří na východní a západní část. Horské hřebeny a hluboká údolí – takové jsou Beskydy. Nehledě na roční dobu, Beskydy kromě nádherné přírody nabízejí také řadu kulturních, sportovních i turistických akcí.

Co nevynechat v Beskydech?

Mezi nejnavštěvovanější místo v Beskydech patří Lysá hora, která je jejich nejvyšším vrcholem. I přes náročnější výstup je u turistů velmi oblíbená – výhledy opravdu stojí za to, za dobrého počasí dohlédnete až k slovenským Tatrám. Na Lysou horu se můžete vydat pěšky, na kole a za dobrých sněhových podmínek také na běžkách nebo skialpových lyžích. Před výstupem si ale pro jistotu zkontrolujte aktuální počasí

Na druhém břehu Ostravice se tyčí horské sedlo Pustevny s vrcholem Radhošť. Kromě dechberoucích výhledů se pokocháte Jurkovičovými horskými chatami Libušín a Maměnka, sochou Radegasta, kaplí sv. Cyrila a Metoděje nebo Stezkou Valaška. Také před výletem na Pustevny si ověřte, jaké tam panuje počasí, aby vás nic nepřekvapilo. Na cestu zpátky si půjčte koloběžku nebo elektrokolo a užijte si sjezd z kopce.


Stezka Valaška

Nejhezčí místa v Beskydech, o kterých se moc neví

Beskydy nejsou jen Lysá hora a Radhošť. Najdete zde mnoho krásných míst, která zná jen málokdo. Vydejte se na okružní lesní trasu na horu Smrčinu, kde objevíte skály Liščí díry, k romantickým Satinským nebo Bučacím vodopádům nebo na Medvědí skálu. Ondřejník pak nabízí nenáročný výstup, který je vhodný i pro rodiny s dětmi a kočárky.

TIP: Horské chaty a restaurace bývají často uzavřené. Především mimo hlavní sezónu na ně raději nespoléhejte. Vezměte si s sebou vydatné hotové jídlo, které si snadno připravíte, aniž byste museli rozdělávat oheň – a to díky samoohřívacím sáčkům. Zjistěte, co všechno si sbalit na hory v létě a co se vám bude hodit v zimě.

Trvanlivé jídlo na cesty

Co vidět v Beskydech kromě přírody

Pokud nejste nadšenci túr, nevadí. Výlety v Beskydech nemusíte podnikat jen za přírodními krásami, vydejte se do minulosti ve skanzenu Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm nebo do předhůří Beskyd na Štramberskou trúbu či na zříceninu hradu Hukvaldy. Ráj dřevěných soch v Ostravici zaujme zejména děti. A vodní nádrž Bystřička potěší jak plavce, tak i rybáře.

Zřícenina hradu Hukvaldy

Trasu si naplánujte v pohodlí domova pomocí plánovače KČT – kromě kilometráže objevíte i zajímavosti na turistické trase.

Další tipy, kam vyrazit na výlety v Beskydech

  • Smrk – druhý nejvyšší vrchol Beskyd, který navštěvuje o poznání méně turistů.
  • Čertův mlýn – největší beskydská národní přírodní rezervace.
  • Naučná stezka Soláň – seznamuje s místní přírodou, kulturou i historií.
  • Velký Polom – nachází se na hranicích se Slovenskem a k našim sousedům to budete mít kousek.
  • Vodní nádrž Šance – sice se v ní nevykoupete, ale přehrada nabízí krásné romantické zátoky.
  • Horní a Dolní mazácké skály – často se využívají jako cvičné lezecké stěny.
  • Šostýn – zřícenina hradu blízko Kopřivnice je chráněná jako kulturní památka.
  • Kostel sv. Bedřicha v Bílé – v blízkosti malého dřevěného kostelíku se nachází také obora.
  • Pulčínské ledopády – se nacházejí v CHKO Beskydy a kromě nich můžete navštívit také Pulčínské skály.
  • Karlovské muzeum – umístěné ve Velkých Karlovicích přibližuje místní historii.

Už teď přemýšlíte, kam vyrazíte v zimě? Přečtěte si nejlepší tipy na zimní dovolenou v Beskydech.