Norsko je mezi mnoha Čechy velmi oblíbeným rybářským cílem. Je to hornatá, přímořská země s náhlými změnami teploty, častými dešti a silným větrem. Počasí se zde mění během pár minut. Co si vzít na rybolov do Norska a jaké základní vybavení budete potřebovat, vám shrneme v následujícím článku.

 

 

Volte kvalitní potřeby!

Norské vody jsou bohaté na ryby nejen při pobřeží, ale také v jezerech a řekách ve vnitrozemí. Pokud volíte obě možnosti, raději použijte rybářské vybavení do moře, které odolá slané vodě. Mezi nejčastější ryby, které v Norsku ulovíte, patří různé druhy tresek, mníci, vlkouši, ďasovci.

Členité pobřeží je ideální na vláčení ze břehu. Pro rybaření na přívlač doporučujeme s sebou vzít dva pruty. Jeden kratší na zátěž okolo 60 g, který se hodí na lov z lodě. A druhý se zátěží 150-200 g na lov ze břehu.V případě, že se chystáte pilkrovat, připravte si prut uzpůsobený na těžší nástrahy. Ideální délka prutu pro pohodlnou manipulaci by měla být od 1,8 do 2,4 m. Pro lov ve větších hloubkách, až 100 m, zvolte prut s větší zátěží až 300-600 g. U větších prutů však počítejte s horší manipulací. Co se týče navijáků, optimální jsou především elektrické multiplikátory, které vám ušetří spoustu času a sil.

Muškaření často využijete na fjordech a řekách, úspěch ale budete mít i na moři. Pro muškaření volte pruty o délce 2,7-3 m. Ceny rybářského vybavení jsou v Norsku daleko vyšší než v Česku, veškeré potřeby raději pořiďte ještě doma.

Rybář u jezera v Norsku

Nepodceňujte počasí

Kvůli rychle měnícímu se a nestálému počasí volte kvalitnější oblečení s nepromokavou funkcí. V základní výbavě se vám zaručeně hodí:

funkční termoprádlo,
• fleece mikiny a bundy,
• čepice,
• zásoba zimních ponožek,
• nepromokavá bunda,
• nepromokavá obuv a holínky,
• oblečení pro volný čas.

Nezapomeňte také na uzavíratelné plastové sáčky na drobné věci, repelent, opalovací krém, hygienické potřeby, ochranné vaky a sluneční brýle.

Zátoka s vesnicí v Norsku

Zaručené tipy

Norsko je sice velmi krásné, ale také velmi drahé. V průměru jsou zde ceny 3x vyšší jak u nás. Jen namátkou, cena běžného jogurtu v přepočtu na českou měnu činí až 45 Kč. Při těchto cenách bude nákup jídla jednou z nejvyšších položek z celé výpravy. Buď se skřípěním zubů na tyto ceny přistoupíte, nebo si část jídla povezete s sebou. Pro cestování jsou vhodné dlouho trvající potraviny nebo již předem uvařená hotová jídla. Potraviny lehce ohřejte kdekoliv i na plynovém vařiči. Vy se tak nemusíte spoléhat na zázemí civilizace a spokojeně a nerušeně si užijete norskou přírodu.

V Norsku nejsou vysoké ceny pouze jídla, ale také služeb a pohonných hmot. Ceny benzínu a nafty jsou zde jedny z nejvyšších z celé Evropy. Podstatně levněji natankujete v sousedním Švédsku.

Doufáme, že vám náš článek předal informace ohledně rybaření a přínosné rady, které využijete a vaše cesta bude tak ještě lepší a vy připravenější.