V dnešním zrychleném světě se spotřebiče vyrábí tak, ať jsou cenově dostupné, mají co nejjednodušší ovládání a ideálně vám vydrží několik let. A až někde za těmito faktory se nachází kvalita a třeba dopad na životní prostředí. Podle čeho si spotřebiče vybíráte vy?
Aktuálně se podíváme na zoubek takové mikrovlnce. Geniální vynález, který v pár minutách dokáže zázraky. A co všechno tedy ne/umí?


Něco málo z historie

O mikrovlnce a jejím vlivu na lidské zdraví už toho bylo napsáno hodně, avšak žádná dostupná studie nepotvrdila jiné účinky na jídlo než tepelné. Stále existují její odpůrci, kteří by ji vymazali ze světa. A na druhé straně stojí uživatelé a ti ji milují.

První mikrovlnka byla vyvinuta v USA, a to přibližně v polovině 20. stolení. Jejím prvotním účelem bylo sloužit kuchařům v restauracích, jídelnách. Až o 20 let později se malé trouby dostaly do domácností. Ze začátku byla mikrovlnka považována za velice drahou záležitost, ale postupem času se stala díky japonské výrobě dostupná skoro všem.

Správné ovládání

Mikrovlnná trouba ohřívá za pomoci elektromagnetického vlnění, které v potravinách rozkmitá molekuly vody. Důsledkem je vznik tepla a páry.
Na trhu existuje spoustu druhů mikrovlnek, proto je dobré si správné používání a návod pořádně prostudovat. I to může ovlivnit kvalitu ohřátého jídla. Tyto kroky je důležité dodržovat.

  1. Nastavit správný výkon (každá potravina se ohřívá na jiný výkon – zjisti a kontrolovat)
  2. Používat správné nádobí (zjistit si, které nádobí na mikrovlnky nepatří)
  3. Proohřátí (používat otočný talíř)
  4. Nezapínat prázdnou mikrovlnku
  5. Zachovávat ji čistou
Mikrovlnka

Chutné pokrmy z mikrovlnky

Mikrovlnná trouba dokáže opravdové divy. Poradí si s rozmražením masa i s usušením hub! A jaké pokrmy v ní můžete připravit? Vyzkoušejte.

  • Zapečená brambora se sýrem
  • Rýže s brokolicí
  • Míchaná vajíčka
  • Špagety s hotovou omáčkou
  • Brownies v hrníčku
  • Domácí hotová strava (omáčky)
  • Polévka

Ať už patříte mezi fanoušky mikrovlnky a spotřebičů obecně, určitě je dobré mít povědomí o moderních zlepšovácích. Třeba se vám pomoct bude jednou hodit! Co ale vaříte ve své kuchyni, už je jen na vás.