Už naši dávní předci věděli, že můžou přijít horší časy, a proto našli způsoby, jak uchovat zásobu potravin z časů lepších. Nezaskočily je pak ani tuhé mrazy nebo období bídnější úrody. I přesto, že se vás dnes už takové problémy tolik nedotýkají, zásoba trvanlivých potravin vás může zachránit před nečekaným hladem.

Železná zásoba na doma

Nejen Česko už zažilo nápor nájezdů na trvanlivé potraviny v supermarketech. Rýži, luštěniny a těstoviny brali útokem všichni, kteří do té doby nevěděli, jak je důležité být v rozumné míře zásoben.

Přitom nemusí jít o zásobu trvanlivých jídel pouze pro případ nouze. Určitě víte, jaké to je, když se vrátíte z dovolené, v lednici potraviny s prošlou dobou trvanlivosti a ve špajzu pár zaprášených konzerv a balíček rýže. Hladu a neúspěšným pokusům ve spěchu uvařit delikatesu přitom můžete hravě předejít jídlem bez přílohy v sáčku, které stačí jenom ohřát.

Výhody hotovek oceníte také ve chvíli, kdy máte po dlouhé době vaření doma prostě chuť na něco „jako z restaurace“. Nebo pokud ležíte doma nachlazení a nemáte sílu vařit. Výživná polévka v sáčku vás postaví na nohy hned, jak k ní přičichnete.

Chalupaření bez velkého vaření

Podobné zásoby jídel s dlouhou trvanlivostí si udělejte také na chalupě. Spíž s potravinami pro dlouhodobé uskladnění dobře zabezpečte proti myším a jiným nezvaným hostům a nezapomeňte ji doplnit o hotová jídla v sáčku, se kterými v minutě vykouzlíte třeba krůtí pečeni, maďarský guláš nebo vepřovou plec na houbách, i když jste ten den v lese nenašli ani podhříbek. 

Hustá polévka v chalupářském stylu

Letní táboření, výlety a festivaly s poctivým jídlem

Parné dny a vlahé noci lákají k pobytu v přírodě a spaní ve stanu. Přenášení těžkého chladicího boxu a balení jídel do termofolií už tak zábavné ale není. 

Ušetřete si čas a nervy trvanlivými hotovými jídly, které se nekazí. Díky přílohám v sáčku už nebudete muset vařit ani brambory. Sáčky s hlavními jídly a přílohami jsou navíc skladné a v batohu zaberou jen málo místa.

Tam, kde není dovoleno zakládat oheň, nebo když jednoduše chcete teplé jídlo okamžitě, je dokonalým řešením samoohřívací sáček, do kterého stačí nalít trochu vody, vložit sáček s hotovým jídlem a v okamžiku si tak pochutnat na teplém obědě nebo večeři.

Trvanlivé potraviny na kempování rázem nabývají nového významu. Už nemusí znamenat pytlík brambor, koření a kus párku, ze kterých se první večer uvaří buřtguláš na další tři dny, nebo těžké konzervy paštik a fazolí. Trvanlivým jídlem na výlet nebo pod stan může být poctivá česká kuchyně s kvalitním masem i chutná bezmasá strava plná živin.

Stravování na festivalech dnes už naštěstí nebývá jen o přesmažených langoších a pochybných burgerech. I přesto vám ale udělá radost zdravá svačinka v podobě sušeného masa Jerky, která vám dodá energii na skotačení i na nočních koncertech. Nezapomeňte si tak sušené maso Jerky sbalit i na výlety.

Polévka v kotlíku na ohni

Pohodlí a požitek nade vše

Nestresujte se vařením tam, kde není možné, nebo se vám do něj nechce. Zároveň se ale neodbývejte fast foodem nebo jinou stravou, která vám nedodá dostatek živin. Na cesty, výlety, na chalupu i do práce si sbalte poctivé české hotovky

Hodit se vám budou i doma, stejně jako další potraviny, které se vyplatí mít vždy po ruce.