Zima. Všechno je špatně. Den má stěží deset hodin a noc je naopak nekonečná. Venku mrzne a člověku se nechce nic dělat. Nejraději by tomu všemu podlehl a spal až do jara. Ti, kteří smýšlejí tímto způsobem, nemusí mít výčitky. Nejsou v tom sami. Ale dá se proti tomu bojovat! Naučte se správně odpočívat a uvidíte, že budete mít více energie a chuť něco dělat.



Dodržujte režim

To, že zvířata dodržují zimní spánek, neznamená, že to pro lidi také platí. Ba naopak. Ať už je zima, nebo léto, člověk a jeho ideální délka spánku se nemění. Jakékoliv změny a výkyvy mohou tělo poznamenat. Kor právě v zimě, kdy je organismus oslaben. Je tedy důležité dodržovat pravidelný denní režim.
Snažte se vstávat ve stejný čas, pravidelně jíst, chránit se vitamíny a sportovat. Jestliže se aktivně žádnému sportu nevěnujete, vyrazte třeba na hory nebo si zkuste zahrát badminton. Stačí nějaká lehká aktivita a uvidíte, že to vašemu tělu udělá dobře. Ale rozhodně nezapomínejte do plánu zařadit i relaxaci. Udělejte si večer čas na film nebo knihu. Kdy jindy se těmto pasivním koníčkům věnovat než právě v zimě.

Správně se stravujte

Všechno to začíná vánočními svátky. Kamkoliv se člověk podívá, tam najde jídlo. Sladké, slané, tučné. A tím, že se jedná o svátky odpočinku a rodinných setkání, je vše odpuštěno. Člověk konzumuje věci, které by normálně přes rok nesnědl. A pak přichází krutý návrat do reality. Zhubnout, a to ideálně do měsíce. Nejenže tělo trpí, ale vy také, protože vás celá takhle situace stresuje.
Zkuste se tomu vyvarovat a nastavte si správný jídelníček. Nemusí to být žádné složitosti, jen pokrmy, které se skládají z dobrých a zdravých potravin. A jestliže nemáte čas vařit, vyzkoušejte předpřipravené pokrmy. Lepší než se stravovat ve fastfoodu!

Strava

Využijte zimních radovánek

Pod slovem zima se vám nemusí vybavit jen lyžování a stavění sněhuláka. Ve zasněžené krajině se lze procházet a nad ničím nepřemýšlet. Můžete také vyzkoušet běžky či lední bruslení. Zábava pro malé i velké! Také bez výčitek navštivte kino, anebo si ho udělejte doma. Dopřávejte si! Protože kdy jindy je dovoleno se tak schovávat, než když je venku pod nulou.