Není nadto si odpočinout na vlastní zahradě, kde nemusíte nic řešit a nikdo vás nebude rušit. První letní paprsky se budou odrážet na vaší střeše, stromy kvést a dobrá nálada jenom růst. Abyste si všechnu pohodu světa mohli užít, musíte se o svou chatu či chalupu postarat už na jaře. Poradíme vám, jak na správnou údržbu.



Čerstvý vzduch je základ

První věc, které se vyhnout ani nebudete chtít, je větrání. Zatuchliny a plísně se musíte zbavit za každou cenu. Otevřete proto okna i dveře dokořán, ať do místností pustíte život. Ideální je, abyste si na údržbu vybrali teplejší den. Aby z toho čerstvého vzduchu nedostaly zdi šok. Když už budete u toho vzduchu a tepla, čas od času je potřeba zkontrolovat komín. Tak si sežeňte kominíka.

Kontrola pro klid v duši

Rozhodně byste měli zkontrolovat všechny místnosti, v jakém stavu se nachází. Nevynechejte ani kouty a stěny, zda se někde neskrývají plísně. Proti nim lze bojovat speciálními prostředky.
V chatových oblastech bývá hodně stromů, a proto o listí nebude nouze. Aby se vám neusadily okapy, vymeťte je.
Ještě předtím, než zapnete vodu, zkontrolujte vodovodní trubky. Pokud byly velké mrazy, mohlo to napáchat velkou škodu.

Bez generálního úklidu se nebydlí

Ty náročnější věci už máte hotové. Avšak abyste mohli v klidu bydlet, je potřeba všechno důkladně uklidit. Ideálně začněte vyčištěním kuchyně, neboť právě tam se člověk může dostat do kontaktu s jídlem a tím do vašeho organismu a nezapomeňte taky vyčistit krbová kamna. Měli byste také vyčistit všechny koberce, vyklepat je a vysát. Jestliže máte podlahy, tak ty pořádně vytřete. Poté už přicházejí příjemnější věci. Vyčistit matraci, vyprášit peřiny, převléct nové povlečení, umýt okna a celou koupelnu. Na úklid si nezapomeňte vzít všechny potřebné úklidové pomůcky a čisticí prostředky, pokud je na chatě nemáte.

Jeden víkend to určitě zabere, ale představte si ten výsledek. Svůj druhý domov opustíte s tím, že příští návštěva už bude příjemná, a hlavně bez komplikací. Tak se do pořádné údržby pusťte co nejdříve! O stravu se nemusíte nějak zvláště starat. Pořídíte si předpřipravenou rajskou nebo guláš a jenom ohřejete.

Chata