VÁŠ NÁKUPNÍ KOŠÍK

To, že v České republice nosí dárky Ježíšek a že při vánoční večeři nesmí chybět koledy, je známá věc. Vánoční zvyklosti se považují za klasiku, která se dá těžko obměnit.  A co takhle tradice jiných států, ty znáte? Některé jsou opravdu rozdílné, některé však skoro stejné. Pojďme se na ty nejzajímavější podívat. A vlastně si tím navodit vánoční náladu!



Argentina – Ježíšek v podobě koně

Nejdříve se ohřejeme ve slunné Argentině. Jejich vánoční večeře probíhá většinou venku nebo na zahradě, neboť léto je zde v plném proudu. Nepředstavujme si žádné extrémní hody a výzdobu do teplých barev. I jídelní menu je přizpůsobené počasí. Skládá se z pečeného selátka nebo pečínky z páva. Jeho peří bývá často využíváno jako dekorace stolu. Dárků se děti můžou těšit od koně Magiho, který je schovává do bot.

Austrálie – Zmrzlina místo cukroví

Ještě se chvíli budeme opalovat, a to konkrétně v Austrálii. Děti si v tomto období užívají letních prázdnin a možná proto je pro ně vánoční období ještě o něco oblíbenější. Nepředstavujme si, že dárky nosí klokani nebo nějaká jiná zvířátka. Klasicky rodinu navštíví Otec Vánoc. Večera také probíhá venku, či na zahradě a většina lidí si pochutnává na mořských plodech, krocanovi, salátu či těstovinách.

Strom

Dánsko – Období návštěv

Navštívíme také Dánsko, pro které Vánoce znamenají jedno z nejkrásnějších období v roce. Pro Dány to symbolizuje čas návštěv, rodinné pohody a sladkého jídla. Pro tuto příležitost jsou připraveny mísy se sladkostmi, sladkým či slaným pečivem. A také přes 300 druhů cukroví! Na večeři se Dánové přichystají buď krocana, nebo husu plněnou jablky a sušenými švestkami.

Litva – Dřevěná kláda a prasečí hlava

V Litvě se s tím opravdu nemazlí. Na večeři se zabíjí prase a jeho hlava je následně vařena společně s rozmělněným ječmenem. No, kdo ví, třeba je to dobrota! Prase se také podává s fazolemi a velkým množstvím klobás. Oblíbené jsou také zázvorové sušenky, které poslouží i jako ozdoba na stromeček. Za typickou až zvláštní tradici se dá považovat tahání dřevěné klády. To symbolizuje problémy a neštěstí.

Česká republika – Řetěz kolem stolu

Tradice naší země zná určitě každý, ale ne vždy bývaly úplně stejné. Věděli jste, že za dob našich praprarodičů obepínal řetěz slavnostní stůl? Měl rodinu chránit před zloději. U stolu se také mělo sedět v sudém počtu.
Na oblíbenou polévku nebo domácí omáčky si potrpí každý Čech, ale kdysi bylo jídlo spíše druhořadá záležitost. Nejenže byli lidé více skromní, ale hlavně jim záleželo na tom, že jsou všichni pospolu, zpívají kolegy a jsou zdraví.

Tak na to taky nezapomínejte! Vánoce jsou hlavně o klidu a rodinné pohodě.

Cukroví