Dovolená u moře má rozhodně své výhody, ale pokud vás nebaví trávit celé dny na lehátku u vody, tak to nebude správná volba. Co se s námi letos vydat na dovolenou pod stan! Nejenže ušetříte, vše si naplánujete podle sebe a zažijete dobrodružství, ale zároveň si připomenete, jak je v přírodě krásně. Připravili jsme pro vás malý návod, se kterým bude plánovaní takové dovolené hračka.


Čím se při plánovaní řídit?

U tzv. stanovačky musíte nejvíce času věnovat přípravě a plánování. Existuje více možností, kde se dá kempovat, ale záleží na vašich požadavcích. Jedna z variant je, že se po cestě zastavíte na líbivé krajince, nebo louce a tam přespíte. To však z hlediska bezpečnosti úplně nedoporučujeme.
Co se týče popularity i pohodlí, bezkonkurenčně vítězí kempy. Na internetu si můžete vybírat z velkého množství, například stránka camping.info vám nabízí přehled těch nejoblíbenějších kempů v ČR. Některá místa vám dokonce zajistí i vlastní stan, takže budete mít o starost méně. A jak zjistíte, podle čeho si zvolit? Položte si tyto otázky.

  • Jaké má kemp vybavení?
  • Kolik stojí?
  • Umístění kempu?
  • Nachází se poblíž nějaké potraviny/obchod/místo ke koupaní?
  • Kolik stanů se do kempu vejde?
Dovolená

Na co nezapomenout a co naopak nechat doma?

,,Kdo je připraven, není překvapen‘‘ a to při balení pod stan platí dvojnásob! Pokud se na tento typ dovolené chystáte poprvé, určitě se vám budou hodit rady a tipy, co s sebou… a od toho jsme tady my!

1. Dočasný příbytek

Na stanu nikdy a za žádných okolností nešetřete. Nejenže nevíte, jaké přírodní katastrofy vás mohou potkat, ale takový kvalitní stan vám vydrží i na další sezónu. S výběrem se nebojte obrátit na odborníka ve specializované prodejně. Aby se vám dobře spalo, potřebujete spacák, polštář či jinou alternativu postele. Při výběru stanu či spacáku se vyplatí projít jejich recenze. Určitě nezapomeňte na náhradní kolíky a něco na jejich zatlučení. Pokud si budete u stanu chtít i posedět, pořiďte si skládací židle a stůl. Protože větší romantika než sedět u ohně a pozorovat hvězdy zkrátka neexistuje.

2. Jídlo

Určitě by se našli lidé, kteří by tvrdili, že kemp strava je nezdravá a jednotvárná. Ale záleží jen na vás, jak to pojmete. Můžete si už dopředu přichystat jídelníček, ať toho s sebou netaháte zbytečně moc. Určitě si pořiďte vařič (a k němu sirky, či zapalovač), základní nádobí (nůž, otvírák, talíře aj.), hlavně žádné zbytečnosti a pohlídejte si správné nabroušení nože.

Velice populární se staly předpřipravené pokrmy, které stačí s předstihem nakoupit a máte vystaráno. Co si takhle k obědu dát španělského ptáčka nebo guláš jako od babičky? Všechno je možné s hotovými pokrmy.

3. Oblečení

Dovolená pod stanem není žádná módní přehlídka, takže neupřednostňujte styl před pohodlím a teplem! Nejlépe, aby kousky byly voděodolné a z kvalitního materiálu. Myslete také na to, že v noci teploty klesnou až o několik stupňů, takže několikavrstvému pyžamu zdar! Buďte připraveni jak na horké slunečné dny (kraťasy, plavky, kšiltovka), tak na ty deštivé a chladné (pláštěnka, gumáky, mikina).

4. Tipy

To, že s sebou máte mít doklady, lékárničku a mapu vám radit nebudeme, to už je taková dovolenková klasika. Ale na silný repelent proti hmyzu by leckdo mohl zapomenout! Protože vás čekají dny plné zážitků a přírodního dobrodružství, můžete toho využít a všechno dokumentovat. A to buď formou psaní deníku, nebo focení a točení videí.  K tomu se pojí nabíjecí zařízení – rozhodně se vyplatí pořídit powerbanku s dostatečnou kapacitou. V přírodě a kempu to s elektřinou nebude vždy úplně snadné.
Cíl cesty je ale naprosto jasný! Užít si dovolenou ve své režii, odpočinout si od města a načerpat energii.

Stanování