Nestíháte uvařit oběd, vyhýbáte se těžkým jídlům nebo prostě jen neholdujete masu? I přesto můžete servírovat vynikající menu, na kterém si všichni pochutnají. Využijte předvánoční čas a postní dobu k vykouzlení bezmasých specialit. 

Adventní půst neznamená hladovění

Vzdání se masa po dobu až několika týdnů před Vánoci není žádným novodobým trendem. Kdysi se jídlem před Vánoci šetřilo, aby ho pak byl dostatek na oslavu svátků. 

Postit se však neznamená hladovět a strádat. Jde o to jíst střídmě a s rozvahou. Vyvarujte se příliš tučných, sladkých a těžkých jídel, která vás doslova zaplácnou, a zaměřte se na dietní stravu. Nebojte se, při štědrovečerním a novoročním hodování vše doženete. 

Uvařte rychlý oběd z ničeho

Myslíte si, že doma nemáte ty správné ingredience na rychlý bezmasý oběd, který zaujme? Možná se jen nedíváte dobře. Prozkoumejte spíž i lednici a najděte ingredience, ze kterých vystrojíte hostinu, na níž si všichni pochutnají. 

Vždy se najde nějaký ten sýr, ve spíži skrojek chleba, cibule a brambory… A voilà, vydatná krémová cibulačka s křupavými krutony a hoblinkami sýru à la co dům dal je na světě!

Přečtěte si, které potraviny se vyplatí mít vždy doma, a udělejte si ve spíži malou inventuru.

krémová polévka

Nebojte se experimentovat

Jak už víte, rychlý oběd bez masa nemusí představovat pouze vařená zelenina smíchaná s rýží nebo špagety s kečupem. Popusťte uzdu fantazii a trochu experimentujte. 

Kdo říkal, že rýže a luštěniny nejdou dohromady? Lehký zdravý oběd v podobě čočkovo-rýžového salátu je zajímavým zpestřením nejen vegetariánského jídelníčku. Ochutnejte také carpaccio z červené řepy s ořechy a parmazánem nebo se zahřejte vydatnou polévkou z pečené kořenové zeleniny. 

Milovníky italských jídel potěší spousta receptů na rychlý oběd s těstovinami, ke kterým často stačí uvařit pouze rajčatovou omáčku s česnekem a bylinkami a vše posypat tvrdým sýrem.

Spoustu inspirace načerpáte z asijské kuchyně. Exotická chuť koření a kokosového mléka ve vegetariánském karí překvapí hosty i vás. Maso nikomu chybět nebude.

vegetariánské karí

Venku člověku vyhládne

Když v zimě nasněží, nastane čas zimních radovánek a sportů. Večer se ze svahu vrátíte domů vyhladovělí a myslíte jen na hustou horkou polévku.

Nechce se vám vařit? V minutě připravte rychlý oběd pro děti i pro dospělé. Hotová polévka ze sáčku je k nerozeznání od poctivých polévek, které znáte od své babičky, zahřeje a dodá energii na další skotačení.

Abyste si i při celém dni stráveném venku dopřáli teplý oběd, nemusíte hledat horskou chatu ani bufet. Za pomoci samoohřívacího sáčku doslova vykouzlíte teplou hotovku během chvilky.

Vyzkoušet hotová bezmasá jídla

Nezapomínejte na vydatnou snídani a lehkou večeři

Rychlý a zdravý oběd není žádná věda, ale jak se kvalitně stravovat celý den? Odstartujte den vydatnou snídaní třeba ve formě ovesné kaše s jablky a skořicí a na večeři si připravte jednoduchou tvarohovou pomazánku. Když večer nezatížíte svůj trávicí systém, ráno vstanete do nového dne odpočatí.