VÁŠ NÁKUPNÍ KOŠÍK

Pokud se chystáte na dovolenou do míst, kde v okolí nejsou restaurace a hotely, nebo si rádi připravíte v kuchyňce apartmánu oběd z lokálních surovin, inspirujte se tipy v tomto článku. V některých zemích je jídlo z restaurace spojeno s vysokými náklady a mnohdy si turisté raději připlatí za zážitek nebo vstup do nějaké památky, než každodenní večeři v luxusní restauraci.

Dovolená u moře

Trvanlivé potraviny na cesty i dovolenou

Díky pronájmu ubytování s vlastní kuchyňkou si můžete uvařit mnoho jednoduchých jídel a ingredience si pohodlně nakoupit doma. Pokud vás ale před cílovou destinací čeká dlouhá cesta v horku, vsaďte na potraviny, které se nekazí a které zaženou hlad v průběhu cesty i na místě. Patří mezi ně:

  • konzervy a zavařeniny (rajčata, fazole, okurky, papriky,  marmelády, ořechová másla)  
  • kvalitní kváskový chleba nebo suchary
  • rýže, sladké kaše, těstoviny 
  • sušené klobásy
  • ovoce a zelenina ( vydrží paprika, petržel, mrkev, brokolice, cuketa, lilek, cibule, celer, jablka, hrušky, nektarinky, meloun)
  • tyčinky a sušenky
  • dostatek minerální vody
  • čaj a káva
  • cukr a koření

Nikdy si s sebou neberte mléko nebo mléčné výrobky. Nepodlehněte ani instantním polévkám a rychlým umělým jídlům. I na dovolené dokážete vykouzlit výživný pokrm, pokud jej obohatíte o lokální speciality, určitě uspějete u malých i velkých výletníků.


Pokud se nechystáte jíst v restauracích nebo barech, je ideálním řešením vybavit se malým turistickým grilem, sadou turistických hrnců, vakuovými nádobami a ohřívačem vody. Díky turistickému setu můžete rychle a pohodlně připravit své oblíbené pokrmy. Nezapomeňme na šálky, talíře a příbory.

Rychlá jídla na dovolenou – recepty

Pro opravdové cestovatele je jídlo na cestách až na posledním místě, tedy pokud necestují výhradně za regionální kuchyní. Samozřejmě se vždy vyplatí ochutnat místní speciality, ale pokud chcete ušetřit čas a peníze, inspirujte se recepty na jídlo na dovolenou k moři, které vám nezaberou více jak 20 minut, což v horku jistě oceníte. Všechny produkty, které k těmto pokrmům využijete, můžete vzít z domu.

TIP: Před velkým nákupem jídla na dva dny a více si najděte chvilku a v klidu si naplánujte jednotlivé pokrmy. Ušetříte čas, jak v obchodě, tak na dovolené.

Snídaně 

Ovesná kaše vás zasytí na celé dopoledne. Její příprava je rychlá. Budete potřebovat: 

  • jemné ovesné vločky
  • trvanlivé mléko
  • med
  • mák/skořice/oříšky
  • ovoce na ozdobu 

Počítejte cca 4-5 vrchovatých polévkových lžic vloček na porci. Jedné takové porci odpovídá cca 200 ml (1 hrnek) mléka nebo vody dle potřeby. Kaši povařte na mírném ohni a dozdobte tím, co máte rádi. Z trvanlivějšího ovoce zvolte jablka, hrušku. Pokud najdete krámek s čerstvým lokálním ovocem, máte vyhráno. 

Oběd 

Těstoviny se špenátem a tuňákem z konzervy uvaříte na jedné pánvi. Uvařené těstoviny smíchejte s tuňákem, přidejte na pánev baby špenát a dochuťte parmezánem. V závislosti na vašich preferencích můžete připravit verzi se smetanou nebo bez ní. Zde jde o to, abyste zvolili tvar těstovin, což může být prvek vybízející ke konzumaci, zejména pro ty členy domácnosti, kteří při pohledu na zeleň na talíři odvracejí hlavu. 

Další návrh na rychlou a vydatný oběd je cuketové lečo. Nakrájejte cuketu, papriku, rajčata, lilek, nebo jakoukoliv jinou zeleninu, která se vám tam hodí., Osmáhněte cibulku a hoďte vše na jednu pánev, přidejte rajčatový protlak nebo rajčatovou konzervu. Dochuťte kořením a podávejte s rozpékacím pečivem. 

Krájená cuketa

Svačina 

Pro lidi, kteří nemají čas nebo chuť připravovat si vlastní svačiny, existuje mnoho skvělých hotových výrobků které účinně zaženou hlad a dodají vám energii. Je však třeba mít na paměti, že to, co si berete do tašky nebo batohu, by mělo dobře odolávat teplu a chladu, být pevně zabalené a nemělo by se jednat jen o prázdné kalorie:

  • RAW tyčinky,
  • ovocné pěny v praktických tubách,
  • směs ořechů nebo ořechy,
  • tvrdé ovoce, například jablka,
  • křupavé ovesné koláčky,
  • minerální voda v praktických lahvích nebo 100% džusy,
  • místo čokolády doporučuji pěnu nebo čokoládové trubičky,
  • sušené maso.

Večeře

K večeři si připravte plněné tortily a využijte potraviny, které se musí sníst nebo zbylou porci z oběda. Vyhrajte si s náplněmi do tortily a nechte každého si sestavit svou vlastní. Zeleninovou, sýrovou, masovou, mexickou s fazolemi z konzervy a rajčaty. 

Jídlo na cesty – hlavně výživně 

Pokud jedete autem můžete si připravit studená jídla na cestu v o něco větším množství než ve veřejné dopravě. Nejlépe je zabalte do cestovní ledničky. Vsaďte na čerstvé ovoce a zeleninu zabalené v praktických nádobách. Jsou snadno stravitelné a dokonale uspokojí menší chutě. Vyberte si oloupanou, na kostičky nakrájenou mrkev, plátky ředkviček nebo jablek, případně i plátky ananasu. Dodají důležité vitamíny a minerály, takže si dovolenou nepokazíte horším pocitem. 

Měli byste si však s sebou vzít také něco, co vás zasytí na delší dobu. Velmi dobrou volbou jsou sendviče na netradiční způsob. Místo bílého chleba si připravte celozrnný. Přidejte hodně zeleniny, zejména ředkvičky a římský salát, které jsou bohaté na vitamíny a minerály. Místo másla můžete použít pastu, například z fazolí, čočky nebo hummusu, která je již delší dobu oblíbená.

Jako sladkou svačinu si připravte ořechy a müsli tyčinky, nejlépe vlastnoručně připravené. Jsou mnohem zdravější než běžné sladkosti, například čokoláda, a zároveň jsou stejně jako zelenina cenným zdrojem vitamínů a makroživin.

Hotová jídla na dovolenou

Ať už plánujete jídlo na dovolenou do Chorvatska nebo na horskou túru, objevte kouzlo hotových jídel v sáčku, se kterými si vezmete kus domova, kamkoliv se chystáte. Instantní jídlo na cesty zpestří váš jídelníček na dovolené a pokud nechcete s sebou riskovat převoz masa, je ideální volbou. 

Potěšte milovníky českých tradičních jídel. Některá hotová jídla jsou kompletní, u některých je potřeba uvařit přílohu. Jedná se o kvalitní suroviny a poctivou práci šéfkuchařů. Hotová jídla v sáčku využijete i v případě, že nemáte k dispozici kuchyňku, a to díky samoohřevu. Stačí, že sáček roztrhnete, umístíte do něj jídlo, zalijete ho vodou a necháte ohřát. 

Přejeme vám zážitkovou dovolenou a spoustu dobrého jídla. Pro další tipy si přečtěte články, jak se efektivně sbalit na dovolenou a kam letos vyrazit